Dosi de reforç per als majors de 60 anys
Dosi de reforç per als majors de 60 anys

Comencen a vacunar la població general d'entre 60 i 65 anys amb AstraZeneca

Aquest dimecres s'ha reprès la vacunació amb AstraZeneca i ja s'hi inclou la població general de 60 a 65 anys, així com el personal essencial que encara no l'ha rebuda

Salut ha començat a vacunar aquest dimecres la població general d'entre 60 i 65 anys amb la vacuna d'AstraZeneca. Des de dilluns passat a la nit s'estan enviant missatges a les persones d'aquesta franja d'edat que estan sent convocades a partir d'aquest dimecres. En el cas de Mataró, les vacunacions s'estan duent a terme al CAP del Camí del Mig. A banda, s'ha començat a contactar amb el personal essencial que encara no està vacunat, també els de més de 55 anys que fins ara no es podien posar la vacuna d'AstraZeneca.

La decisió arriba després que, per una banda, des de l'EMA s'hagi donat llum verda al vaccí i se l'hagi desvinculat per ara dels casos de trombosi i, de l'altra, que el govern espanyol hagi decidit elevar el topall d'edat per a rebre el vaccí fins als 65 anys (fins ara eren 55 anys). El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va explicar que unes 240.000 persones d'aquesta franja d'edat, tant essencials com no essencials, estan rebent la citació per vacunar-s.

Des de dilluns, tal i com ja han pogut comprovar molts mataronins i maresmencs, s'estan enviant SMS tant a la població general de 60 a 65 com a tot el personal essencial que encara no ha rebut la vacuna. Entre aquests hi ha les persones que estaven pendents de ser vacunades però no ho van poder ser per l'aturada davant els casos de trombosi, però també hi ha totes les persones de més de 55 anys que no podien ser vaccinades pel topall fixat.

ExPSOC1XEAQ2kS

Administració de la vacuna, aquest dimecres. Foto: Salut

Es dona la circumstància, per tant, que la vacunació a la població general s'està fent a un ritme diferent segons les franges d'edat. Ahir dimarts Salut va anunciar que tenia previst tenir tota la població de més de 80 anys vacunada a mitjan mes de maig, i a partir de llavors es començaria amb la franja de 70 a 79. A aquests se'ls aplica la vacuna de Pfizer o de Moderna, de les quals es disposa de menys dosis. En paral·lel, però, s'avança amb la franja de 60 a 65 anys ja que els 65 són el topall màxim establert per a AstraZeneca a l'Estat espanyol, ja que es considera que encara no hi ha prou estudis científics que avalin l'administració d'aquest vaccí a persones més grans. 

AstraZeneca i el topall d'edat

La major disponibilitat de la vacuna d'AstraZeneca, que és més barata i més fàcil de conservar, permet que es pugui avançar en l'administració del vaccí a la població general, malgrat que això comporti que es vacuni abans a persones més joves que a més grans, per a les quals es reserven els vaccins de Pfizer. Argimon va defensar ahir dimarts que caldria eliminar el topall d'edat per a AstraZeneca, i va denunciar que Espanya "ens ha posat pals a les rodes" en aquest sentit. Segons ell, Espanya va ser l'únic estat en defensar el topall de 55 anys i actualment és l'únic país de la Unió Europea, junt amb Polònia, en tenir-lo establert als 65 anys. La resta de països no tenen límit o bé el posen als 75.  

 

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive