La dieta per combatre l'endometriosi
La dieta per combatre l'endometriosi

Com et pot ajudar la dieta davant els efectes de l'endometriosi

Algunes recomanacions per una malaltia molt dolorosa que afecta a les dones en edat reproductiva.

L'endometriosi és una malaltia que, si no es tracta, pot arribar a ser molt incapacitant. Una malaltia que produeix una resposta inflamatòria que pot acabar desencadenant un estrès oxidatiu en l'organisme. Per això, entre les recomanacions dietètiques que els ginecòlegs especialitzats en aquesta patologia donen a les pacients per a disminuir o controlar els símptomes està la de seguir una dieta antioxidant i antiinflamatòria.

Cal seguir una dieta en la qual es combinin tots aquests aliments i no se centri en un determinat nutrient. Per molt que la vitamina C sigui antioxidant, una dieta basada només en taronges no funcionarà.

Convé evitar els àcids grassos omega 6, com l'oli de gira-sol o blat de moro, i augmentar el consum d'àcids grassos essencials, presents en aliments com el salmó, els peixos petits, les llavors de xia, lli o cànem moltes, nous de macadàmia, olis de peix i oli d'oliva.

Eliminar de la dieta els greixos parcialment hidrogenats (trans), evitar productes amb grans quantitats de sucre, incloure aliments que augmentin el balanç hormonal (com els fruits vermells, les cols, la ceba i el raïm negre), i limitar la carn vermella. També es recomana deixar les begudes alcohòliques i exposar-se al sol com a mínim tres vegades a la setmana. Sempre durant 10-15 minuts, suficient per a adquirir vitamina D, que redueix les respostes inflamatòries.

Què és l'endometriosi?

L'endometriosi és una condició en la qual el teixit que normalment revesteix l'interior de l'úter (l'endometri) creix fora d'aquesta zona, com ara en els ovaris, les trompes de Fal·lopi, els teixits que envolten l'úter o altres òrgans pelvians. Aquest teixit endometrial que creix fora de l'úter es comporta com ho faria dins l'úter durant el cicle menstrual, però aquesta vegada no té cap lloc per sortir del cos i es pot acumular i causar dolor, inflamació i altres problemes de salut.

L'endometriosi afecta principalment les dones en edat reproductiva, és a dir, entre els 15 i els 49 anys, i es calcula que afecta entre el 6% i el 10% d'aquesta població femenina. Aquesta malaltia pot causar problemes de fertilitat en aproximadament el 30% de les dones afectades, i també pot causar dolor durant la menstruació, les relacions sexuals o la defecació, entre altres símptomes.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive