Quan es parla de drogues sovint només es pensa en la cocaïna o l'heroïna, però no en l'alcohol, que és la droga més consumida i acceptada socialment. El consum excessiu i habitual d'alcohol perjudica el fetge i el pàncrees, causa gastritis i úlceres d'estómac, desnutrició i trastorns al sistema nerviós. Pot augmentar el risc de tenir lesions, agreujar problemes físics, psíquics i socials, i pot perjudicar les relacions familiars i laborals.
L'alcohol no és només una substància tòxica. És també una droga, entenent per droga tota substància que introduïda en un organisme viu pot modificar una o diverses de les seves funcions. Com més consum d'alcohol, més risc de patir conseqüències negatives i riscos associats. La cirrosi hepàtica, la pancreatitis i els càncers de llavi, de boca, de laringe, d'esòfag i de fetge són algunes de les malalties que el consum excessiu d'alcohol o determinats abusos poden causar.
A la llarga, beure excessivament pot tenir conseqüències en la salut com ara pèrdua de la gana, deficiència vitamínica, mala digestió d'aliments, problemes de pell, impotència sexual, obesitat, problemes del sistema nerviós central, pèrdua de memòria i desordres psicològics.
Amb el consum regular de begudes alcohòliques es pot córrer risc de desenvolupar-hi tolerància, un mecanisme pel qual la persona cada vegada ha de beure més per obtenir els mateixos afectes. A més, pot aparèixer dependència física i psíquica que comporta, d'una banda, la síndrome d'abstinència si se'n deixa de beure i, d'una altra, la pèrdua de control i la necessitat de continuar bevent-ne tot i patir conseqüències adverses.
No totes les persones reaccionen de la mateixa manera a l'hora de consumir alcohol. Hi ha diferències individuals que fan que algunes persones tinguin més predisposició a patir-ne conseqüències negatives que no unes altres i, per tant, és més fàcil que desenvolupin dependència. La intoxicació aguda o borratxera es presenta com a resultat d'un consum elevat d'alcohol en un interval curt de temps.
La quantitat d'alcohol que hi ha a la sang depèn de diferents factors: pes (a les persones amb poc pes, l'alcohol els afecta més), sexe (amb la mateixa quantitat, té més efecte en la dona que en l'home), velocitat amb què es beu (com més de pressa, més efecte fa) i menjar (si es consumeix mentre es menja, l'alcohol triga més a passar a la sang).
Segons la concentració d'alcohol a la sang, la persona presenta uns trastorns més o menys importants:
- A partir de 0,5 g/l d'alcohol a la sang: es presenta un estat d'eufòria que porta a sobreestimar les pròpies facultats, mentre que disminueixen els reflexos i l'agudesa visual.
- A partir d'1 g/l: es presenta un estat d'embriaguesa amb pèrdua de control de les facultats superiors.
- A partir de 3 g/l: es presenta un estat d'apatia.
- A partir dels 4-5 g/l: es presenta un estat de coma.
- Per sobre dels 5,5 g/l: es produeix la mort.
Font: canalsalut.gencat.cat.
Comentaris