Es recomana endarrerir el primer telèfon intel·ligent fins als 16 anys
Es recomana endarrerir el primer telèfon intel·ligent fins als 16 anys

El Col·legi de Metges recomana endarrerir el primer smartphone fins als 16 anys

Els experts han destacat que no volen “demonitzar” els smartphones ni les noves tecnologies ni les xarxes socials, sinó evitar-ne els “usos perniciosos” en la població, sobretot entre els infants

banner clinica issa
 

Un grup d’experts promogut pel Col·legi de Metges de Barcelona ha elaborat un document per “protegir” els infants i adolescents dels usos perjudicials de les tecnologies digitals, com l’abús o l’accés a continguts que puguin danyar-ne la salut física i mental. El document recull propostes dirigides a administracions, operadors i famílies, com endarrerir el primer telèfon mòbil intel·ligent fins als 16 anys. Els experts també apel·len a la responsabilitat dels operadors de telecomunicacions en la protecció dels infants i els insten a oferir serveis com una wifi pensada per a menors, amb filtres preactivats per a continguts perillosos. A més, demanen al Govern ‘alertadors fiables’ en escoles o centres de salut per detectar situacions de risc.

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) ha entrat en el debat públic sobre les conseqüències de l’accés prematur i la sobreexposició a les pantalles per part dels infants i adolescents i sobre l’ús dels mòbils a les escoles i instituts.

Després d’una jornada el 2023 sobre l’impacte en la salut dels menors dels mòbils i les xarxes socials, els metges van impulsar un grup de treball amb tretze experts -entre els quals una psiquiatra, psicòlegs, una treballadora social o experts en tecnologies- que aquest dimecres ha presentat el seu document de recomanacions.

Els experts han destacat que no volen “demonitzar” les noves tecnologies ni les xarxes socials, sinó evitar-ne els “usos perniciosos” en la població, sobretot entre els infants.

En el document, adverteixen que “la infància i l’adolescència són períodes de desenvolupament cerebrals crítics que exigeixen especial protecció i atenció”. Alerten que l’exposició a les xarxes socials i a determinades funcionalitats dirigides a augmentar el temps d’ús a continguts potencialment perillosos suposa “un risc per al desenvolupament del menor quant a la salut física i mental”.    

La cap de secció del Servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil i Juvenil de l’Hospital Clínic i membre del grup, Rosa Calvo, observa que l’exposició a les pantalles minva les hores en què els infants haurien d’establir “interaccions de qualitat amb els seus referents per desenvolupar habilitats” i ha afegit que els estudis apunten que un accés prematur a aquests dispositius “retarda el desenvolupament” de les nenes i els nens.

Recomanacions a les famílies: preservar espais i moments sense pantalles

El grup d’experts recomana a les famílies endarrerir el primer telèfon mòbil intel·ligent fins als 16 anys i posa com a exemple el moviment als Estats Units de ‘Wait until 8th’, per intentar endarrerir almenys fins als 14 anys la compra d’aquests dispositius. En el document, proposen considerar telèfons no intel·ligents si el menor necessita una eina per comunicar-se en casos d’emergència abans d’aquesta edat.

També demanen no exposar a pantalles els infants de menys de 6 anys i que, quan s’hi iniciïn, sigui de forma acompanyada per un adult. A més, proposen restringir les pantalles dels dormitoris i establir períodes sense utilitzar-les a casa, per exemple durant els àpats, els deures o abans d’anar a dormir. També, evitar l’ús d’aquests dispositius quan s’alleta els nadons per prioritzar el contacte visual.

A les companyies de telecomunicacions: serveis segurs per a menors

Però els experts reconeixen que les famílies han estat “soles” a l’hora de protegir els infants davant els potencials riscs de les tecnologies i demanen “revertir” la distribució d’aquesta càrrega per corresponsabilitzar gegants tecnològics, com desenvolupadors de les aplicacions i les companyies de telecomunicacions.

El Col·legi de Metges insta els operadors a desplegar serveis amb filtres de continguts per bloquejar l’accés a servidors de pornografia, apostes i jocs d’atzar, drogues o violència, entre altres. Són coneguts com ‘SIM menors’ o ‘wifi mode-menors i altres serveis de configuració de dispositius per a infants i adolescents.

“No hi ha excusa”, ha emfatitzat el consultor tecnològic, Lluís Mulero, que també forma part d’aquest grup, i ha indicat que ja hi ha alguna iniciativa per a una internet més segura per als menors, com la d’Andorra Telecom.

A les escoles: reduir la pressió social pel primer mòbil

Pel que fa a l’àmbit educatiu, els experts donen suport a la prohibició dels telèfons intel·ligents a les escoles i demanen promoure espais lliures de mòbils als menjadors, patis i altres activitats com sortides dels instituts i centres d’educació postobligatòria.

A més, demanen promoure dins la comunitat educativa iniciatives dirigides a reduir la pressió social cap a l’edat d’adopció del primer telèfon intel·ligent i abordar l’alfabetització digital. En aquesta línia, l'escola Gem de Mataró va engegar el curs passat una campanya d'aliança amb les famílies per intentar endarrerir "tant com sigui possible" l'entrega del primer telèfon intel·ligent. La majoria d'alumnes ja en tenen abans d'acabar la Primària, amb només 11 anys, i l'objectiu per als pròxims anys és que la relació amb els mòbils s'iniciï en acabar l'ESO, als 16 anys. El manifest 'Desmobilitza't' compta ja amb prop de 300 adhesions i des del centre esperen notar "canvis importants" a partir del pròxim curs. La clau, segons les famílies, es trobar "l'equilibri entre la utilitat i l'abús" i aconseguir que els joves tinguin una mirada crítica per "entendre i classificar" tots els continguts que els poden arribar a través de les xarxes socials.


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive