Aliments sense gluten.
Aliments sense gluten.

Catàleg d'aliments sense gluten

Consumir aliments sense gluten pot ser qüestió de necessitat o d'aposta dietètica. Sigui com sigui, el catàleg de productes és extens

​La celiaquia és una intolerància permanent al gluten que es produeix en persones genèticament predisposades. Es caracteritza “per una reacció inflamatòria, de base immune, en la mucosa de l'intestí prim que dificulta l'absorció dels nutrients dels aliments”, segons la descripció de l'Associació Celíacs de Catalunya. Actualment, la prevalença de la celiaquia s'estima en 1 celíac per cada 100 habitants.

El gluten és una proteïna present en alguns cereals com el blat, l'ordi, el sègol o l'espelta. El celíac no pot menjar cap aliment en l'elaboració del qual s'hagin utilitzat farines, midons, fècules, sèmoles o qualsevol altre derivat d'aquests cereals com a matèria primera, ingredient d'un ingredient compost, additius i/o aromes. Més enllà de les persones celíaques, però, també hi ha qui aposta per aliments sense gluten per una qüestió de preferència, i no pas com una recomanació mèdica. En aquest cas, sovint té relació amb el fet que la persona percep beneficis relacionats amb el benestar corporal o la pràctica esportiva. Sigui com sigui, la llista d'aliments aptes per a celíacs o per a persones que refusen el gluten, és llarga. Llarga i amb productes i aliments de bona qualitat:

Cereals, farines de cereals i derivats. Arròs, blat de moro, fajol, mill, sorgo, quinoa, amarant, sèsam. Farines aptes per a celíacsque estan etiquetades com a tals. Pa, pasta, galetes i productes de pastisseria elaborats amb farines especials sense gluten.

Verdures i llegums. Totes les verdures, hortalisses i bolets comestibles. Conserves de verdures, hortalisses i llegums. Patates, moniatos, iuca, xufla i remolatxa.

Fruita. Tot tipus de fruita fresca, en almívar, sucs de fruita i nèctars de fruites naturals.

Fruita seca. Crua, torrada o dessecada, excepte les figues.

Carns i derivats. Qualsevol tipus de carn o au, fresca o congelada. Bacon i cansalada: frescos, salats, fumats, cuits o semicuits.

Peix i marisc. Tot tipus de peix i marisc fresc, salat, assecat, fumat i cuit congelat, sense arrebossar. Conserves de peix i marisc "al natural" o amb oli.

Ous i derivats. Ous frescos, refrigerats i dessecats. Derivats d'ou; ou en pols, rovell d'ou deshidratat, clara d'ou dessecada o ou líquid pasteuritzat.

Llet, productes làctics i formatges. Tot tipus de llet fresca, mantega, iogurts naturals amb o sense sucre, sencers, desnatats, iogurts de gustos, líquids, quallada, quall, mató i quefir. Tot tipus de formatges frescos, tendres, semicurats i curats (sense afegits).

Tots aquests que hem citat són aliments lliures de gluten per naturalesa, segons indica l'Associació Celíacs de Catalunya. A banda, també hi podríem afegir les sopes o salses casolanes amb farina sense gluten, espècies naturals envasades en gra i sense moldre, sucres, mels, oli d'oliva o cacau pur en pols. Un bon catàleg per a gaudir del menjar malgrat algunes evidents restriccions.

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive