Cap a una gran mobilització en defensa de la sanitat pública a Mataró
Cap a una gran mobilització en defensa de la sanitat pública a Mataró

Cap a una gran mobilització en defensa de la sanitat pública a Mataró

Comença una campanya de recollida de firmes i sensibilització que culminarà amb una gran manifestació en defensa del sistema sanitari públic a Mataró

La marea blanca ha arribat amb força a Mataró i s'anuncia que anirà pujant de cota, nivell i capacitat de mobilització properament. Per marea blanca s'entenen les mobilitzacions que arreu de l'Estat han anat prenent cos els darrers anys en defensa de la sanitat pública. Mobilitzacions que uneixen usuaris i professionals, veïns de tota mena per a la dignificació del sistema sanitari públic. A la capital del Maresme, els darrers mesos hi ha hagut conats concrets, protestes circumscrites a un Centre d'Atenció Primària o una problemàtica concreta. Ara no. Ara s'entra en un període de mobilització i reivindicació general. La marea blanca pren força a Mataró.

La Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró-Maresme ha previst una campanya de diferents accions en defensa del sistema sanitari públic. Denuncien que "cada vegada més s’està degradant amb dèficits importants i llargues llistes d’espera la nostra Sanitat Pública i es promou amb derivacions i concerts públics el negoci de la sanitat privada" i per això passen a l'acció. Aquesta campanya s’iniciarà amb una recollida massiva de signatures, pera la qual s’ha previst muntar taules en diferents territoris de Mataró. L’inici es farà el proper dia 26 d’octubre, de 10:00 a 13:00 h. En principi, ja s’han concretat el muntatge de taules davant dels Centres d’Assistència Primària (CAP) de Ronda Prim, Rocafonda, Cirera-Molins i Cerdanyola (Camí del Mig-AV Gatassa). El dia 28 d’octubre pararan la taula a plaça Santa Anna de 18:00 a 20:00 h. Aquesta recollida de signatures continuarà amb la col·laboració de diferents entitats i organitzacions ciutadanes.

 • Es preveu culminar la campanya amb una manifestació que exigeixi a les administracions públiques l’adopció de mesures urgents i efectives per a la recuperació i millora de la Sanitat Pública.

Des de la Coordinadora estan fent una crida "a totes les entitats i ciutadania en general per a la seva participació activa en totes les accions que es convoquin, amb la seguretat que, amb una forta participació d’organitzacions, entitats i ciutadania podrem aconseguir avançar en la recuperació i millora del nostre sistema sanitari 100% públic, universal, accessible i de qualitat."

El CAP de Cirera-Molins, a Mataró: l'atenció primària torna a estar saturada. Foto: R.Gallofré
El CAP de Cirera-Molins, a Mataró: Foto: R.Gallofré

Les reivindicacions d'una sanitat pública digna i dotada


La Coordinadora ha fet públic un manifest en el que atribueix l'actual situació de la sanitat pública a ser "el resultat de retallades i una crònica manca de finançament per part de la Generalitat. La manca de recursos ha provocat llistes d'espera llargues, el personal sanitari es troba esgotat a causa de les seves condicions de treball i els serveis estan saturats i col·lapsats. A més, recursos públics s'han destinat a centres privats per a proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques". Denuncien que "en atenció primària, la manca de finançament es tradueix en la falta de professionals i llistes d'espera interminables. Molts consultoris locals han tancat, obligant els residents a desplaçar-se per rebre assistència mèdica" i que l'accés als centres de salut també es veu dificultat per la manca de transport públic gratuït.

Anant al detall afirmen que "Mataró disposa d'un CUAP que ja va néixer col·lapsat a causa de la manca de personal. Les visites presencials amb el metge de referència són rares, i sovint les consultes es realitzen per telèfon, amb metges d'equips diferents. També hi ha una manca de pediatres i centres especialitzats en geriatria". També recullen que la sanitat mental també s'ha vist afectada, amb manca de recursos i derivacions a residències geriàtriques inadequades. "És evident que la salut mental és una àrea oblidada del sistema", reblen..

Les millores que reclamen són:

 • El compliment dels compromisos d'inversió que recull el pressupost de la Generalitat per a l'any 2023, incloent la construcció del nou CAP de Cirera-Molins i de l'Hospital de Cures Intermèdies, així com l'ampliació del CAP de Rocafonda.
 • Incrementar el finançament destinat a l'atenció primària per assegurar que sigui un servei de proximitat i accessible, amb personal suficient i sense llistes d'espera.
 • Recursos suficients per a la salut mental, incloent la creació d'un nou hospital dedicat exclusivament a la salut mental i l'atenció psicològica als centres d'atenció primària.
 • La presència de pediatria a tots els CAP.
 • Un servei d'odontologia amb una cartera de serveis ampliada.
 • Fisioterapeutes als ABS.
 • Millora de l'assistència geriàtrica amb la creació d'equips d'atenció a la cronicitat.
 • La plantilla adequada al CUAP de Mataró.
 • La reobertura dels consultoris locals tancats durant la pandèmia.
 • Posar fi a l'infrafinançament crònic de l'Hospital de Mataró i millorar les condicions laborals del personal del sistema de salut.
 • Revertir les privatitzacions i augmentar la transparència en el sistema de salut.
 • La creació d'organismes de participació ciutadana a tot el sistema sanitari públic.

Comentaris (4)

marta Fa 1 mes
No pot ser que tothom hi tingui dret, sino com es financia, que treballin els que no cotitzen que ja seria hora. Jo em vaig trencar el braç al Marroc i si no pagava abans no m'atenien, com s'enten això ? Estem sobre dimensionant la sanitat pública a costa de molts que no cotitzen,
Juan Fa 1 mes
La sanidad no tiene que ver con trabajar, ese es otro tema, la sanidad se financia con impuestos, según la ley de sanidad, toda persona tiene derecho a ella, derivan servicios a la privada y eso también es más caro.
El problema Fa 1 mes
es que aqui tothom te dret a tot pero no el deure de treballar, ah i sino hi ha treball per tots tampoc tenim perque acollir gratis total al que ho vulgui, aixo hauria de ser com una empresa, hi ha alguna que contracti mes gent de necessita?, doncs aixo igual, si ja sempre hi haura gent que no pugui treballar per raons mediques, per aixo es van crear subsidis i ajudes, doncs el que no es pot es anar agafant encara mes gent sense que els cotitzants pujin...sino aixo peta.
Mataroní indignat Fa 1 mes
Primer que res tot el meu suport al col·lectiu, quasi tots i dic quasi perquè conec forces excepcions i després dir que el problema greu és que tenim massa gent que tenen molts drets i pensen que cap deure, malgrat no hagin cotitzat mai

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive