Abús de pantalles. Cal vigilar.
Abús de pantalles. Cal vigilar.

El cànnabis i les pantalles, principals addiccions dels joves

Augmenta l'edat de les persones que demanen ajuda, que de mitjana tarden 17 anys a començar el tractament

L'abús de pantalles, videojocs i apostes en línia està impulsant cada vegada més les demandes d'ajuda entre els joves atesos a Projecte Home, una entitat catalana que treballa per prevenir i tractar addiccions. L'any passat, aquesta addicció comportamental va representar el 20,8% del total de les demandes, mentre que el 2021 aquest percentatge va ser del 13%. No obstant això, el cànnabis continua sent la primera causa de demanda de tractament entre els joves, amb un 58,4% del total.

Un altre aspecte destacat en l'informe presentat aquest dimarts és que l'edat mitjana de les persones ateses per addiccions ha augmentat considerablement en l'última dècada, passant dels 37 als 44 anys. Això demostra que cada vegada s'inicia el tractament més tard, amb un temps de consum abans d'iniciar el tractament de 17,3 anys.

L'ONG Projecte Home va atendre un total de 1.486 persones en els programes i serveis d'atenció i tractament de les addiccions que du a terme en els set centres que té a Catalunya. La majoria dels atesos (82,4%) són homes, mentre que el 17,6% són dones. Segons l'entitat, això demostra les dificultats que encara tenen les dones per accedir als tractaments.

La cocaïna i l'alcohol, molt presents

La cocaïna és la droga que més demandes de tractament provoca, amb prop del 46,9% dels casos, mentre que l'alcohol representa el 38,4%. És important tenir en compte que algunes persones ateses consumeixen diverses drogues, i aquí es considera la principal que motiva el tractament. Així, des de fa anys, la cocaïna i l'alcohol són les dues substàncies més freqüents darrere les demandes d'ajuda.

Pel que fa als adolescents i joves, les addiccions a les noves tecnologies, el cànnabis i l'alcohol (en aquest ordre) són les que més motiven les demandes de tractament. Més de la meitat dels joves atesos (51,9%) tenen una patologia dual, és a dir, a més de l'addicció hi ha diagnosticat un trastorn mental.

En el cas dels menors, les addiccions als videojocs, les xarxes socials i les pantalles en general representen el 28,6% del total de casos, mentre que en els joves majors d'edat aquest percentatge es redueix al 19%, amb un major pes de les apostes en línia. En aquest sentit, Cristina Vidal, directora tècnica de Projecte Home, ha destacat la importància d'educar als joves en l'ús responsable de les noves tecnologies, i no tant en el temps que dediquen a elles sinó en tot allò que deixen de fer de la vida personal, com relacionar-se amb altres persones, fer esport o activitats extracurriculars

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive