Ús medicinal del cànnabis
Ús medicinal del cànnabis

Cada cop més a prop de la regulació de l'ús medicinal del cànnabis

El Ministeri de Sanitat ja ha iniciat els tràmits del reial decret que establirà el què i el com de l'ús medicinal del cànnabis

Les potencialitats terapèutiques del cànnabis estan a punt de ser reconegudes oficialment pel Govern espanyol. Aquesta planta, que durant anys ha estat associada principalment amb l'ús recreatiu, ha guanyat terreny com a possible recurs en el camp de la medicina, després de diversos estudis que destaquen els seus efectes beneficiós en el tractament de diverses patologies, com ara dolor, nàusees, epilèpsia, anorèxia o glaucoma.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha reconegut les propietats medicinals del cànnabis, obrint la porta a la seva possible inclusió en tractaments mèdics oficials. Malgrat això, la regulació de l'ús medicinal del cànnabis no està exempta de polèmica i dubtes, ja que es tracta d'una droga declarada il·legal amb potencial addicció i efectes psicològics.

Recentment, el Ministeri de Sanitat espanyol ha anunciat els seus plans per iniciar el procés de regulació de l'ús medicinal del cànnabis. Aquest moviment s'inspira en altres països europeus com els Països Baixos, Itàlia, Portugal i Noruega, que ja han emprès aquest camí amb èxit.

No obstant això, regular l'ús medicinal del cànnabis no és una tasca senzilla. Un dels principals obstacles és la manca d'estudis científics que avalin els seus beneficis i efectes secundaris. Segons Magí Farré, cap de Farmacologia Clínica de l'Hospital Germans Trias i Pujol, la indústria farmacèutica no té un gran interès en investigar els efectes medicinals de la planta, ja que la seva naturalesa complexa i no patentable dificulta la seva comercialització.

A més, el fet que el cànnabis sigui considerat una droga il·legal complica encara més la recerca científica sobre els seus efectes. És necessari obtenir permisos especials de les autoritats competents i seguir protocols molt estrictes per a la seva investigació.

L'escassetat d'evidències científiques fa que l'opinió dels professionals de la salut estigui dividida. Mentre alguns com Farré defensen les oportunitats terapèutiques del cànnabis, altres com Cristina Ramo Tello, neuròloga coordinadora de la Unitat d'Esclerosi Múltiple de l'Hospital Germans Trias i Pujol, mostren dubtes sobre els seus beneficis, destacant la importància de realitzar investigacions científiques rigoroses per determinar la seva eficàcia real.

Risc d'addicció

Un dels principals temors que envolten l'ús medicinal del cànnabis és el risc d'addicció. Tanmateix, Farré argumenta que els pacients que el consumeixen amb finalitats medicinals tenen un baix risc d'addicció, especialment en comparació amb altres medicaments com els opioides.

En definitiva, el debat sobre la regulació de l'ús medicinal del cànnabis segueix obert, amb arguments a favor i en contra que destaquen la necessitat d'investigació científica rigorosa i una regulació precisa per garantir els seus beneficis terapèutics i minimitzar els seus possibles efectes adversos.

Font: ccma.cat/324

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive