El 20% de persones que pateixen hepatitis C no saben que estan contagiades. Foto: Arxiu
El 20% de persones que pateixen hepatitis C no saben que estan contagiades. Foto: Arxiu

Una de cada cinc persones amb hepatitis C desconeix que està infectada

Salut es fixa la detecció precoç com a prioritat per eliminar la malaltia com a problema de salut pública abans del 2030

Unes 65.000 persones a Catalunya tenen anticossos positius de l'hepatitis C, és a dir, en algun moment se n'han contagiat. Representen una mica més de l'1% de la població major de 19 anys. D'aquestes, la meitat (0,49%) té la infecció activa, segons dades del Departament de Salut amb motiu del Dia Mundial de les Hepatitis Víriques, el 28 de juliol. Un 20% d'aquestes persones desconeix que està infectada, ja que l'hepatitis C és una malaltia que pot no presentar símptomes durant anys i, quan es manifesten, pot ser ja en etapes tardanes. En consonància amb els objectius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Catalunya vol eliminar l'hepatitis com a problema de salut pública abans del 2030 i la detecció precoç és una de les prioritats.

El Pla de prevenció i control de l'hepatitis C (VHC) de la Subdirecció general d'Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques del Departament de Salut promou accions per reduir les noves infeccions; el cribratge per al diagnòstic precoç; la cerca activa per a la recuperació d'infeccions ocultes i l'accés ràpid i simplificat al tractament. 

La transmissió d'aquest virus és sanguínia i pot causar hepatitis aguda o crònica, que varia en funció de la gravetat, des d'una malaltia lleu fins a una malaltia greu de per vida, i pot provocar cirrosi hepàtica i càncer. Moltes de les persones que es contagien no tenen símptomes durant anys o els tenen inespecífics. Alguns sí que són clars com la icterícia –grogor a la pell, als ulls-.

Actualment l'estratègia se centra a identificar persones que han tingut conductes de risc i que s'han pogut contagiar d'hepatitis C, ja que actualment no existeix una vacuna eficaç contra aquest virus, com sí que hi és per prevenir l'hepatitis A i B. Això sí, hi ha un tractament senzill, de curta durada i molt eficaç, amb taxes de curació superiors al 95%.

"Tenim dos instruments molt eficaços que fan possible plantejar aquest objectiu de l'OMS. La vacunació per a l'hepatitis B i tractaments per a la C, molt efectius, de dos o tres mesos, i sense efectes secundaris", recalca el coordinador del programa Hepatitis de la Subdirecció General d'Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques de Salut Pública, Xavier Majó, en declaracions a l'ACN. 

Des del 2015, quan van aparèixer els antivirals d'acció directa (AAD), a Catalunya s'han tractat amb aquest tractament més de 27.000 persones amb hepatitis C -dades fins al 2021-. Aquest tractament ha resultat ser un dels més cost-efectius, destaquen des de Salut.

L'OMS calcula que hi ha 58 milions de persones al món amb infecció crònica pel virus de l'hepatitis C i cada any es produeixen al voltant d'1,5 milions de noves infeccions. També calcula que el 2019 van morir unes 290.000 persones a causa d'aquest virus.

A Catalunya, del 2015 al 2019 es van registrar més de 8.100 morts per causes atribuïbles a l'hepatitis C i B. El 2019 la taxa va ser de 13,4 morts per 100.000 habitants i les hepatitis van ser la 22a causa de mort a Catalunya, la segona per malaltia infecciosa, per sota les pneumònies i per sobre de les infeccions intestinals, el VIH i la tuberculosi.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive