La bronquiolitis en infants es dispara i preocupa a famílies
Notícies relacionades
La bronquiolitis en infants es dispara i preocupa a famílies

La bronquiolitis en infants es dispara i preocupa a famílies

Les infeccions de bronquiolitis en infants superen el pic del 2019 un mes abans. La incidència puja molt ràpid en els menors d'un any

La taxa d'infeccions per bronquiolitis en infants menors de 4 anys ha continuat pujant en l'última setmana a Catalunya i ja supera el pic del 2019. Segons el Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SiViC), en aquest grup d'edat s'ha passat de 350 afectats per 100.000 habitants a 477 (setmana 46 de l'any). El 2019, l'any abans de la covid-19, el pic d'infeccions va situar-se en una taxa de 387 en la setmana 51, ja a finals d'any. L'augment més marcat és en els menors d'un any, amb una pujada molt ràpida de la incidència, de 1.465 a 1.921 en l'última setmana. La taxa de bronquiolitis en el conjunt de la població també supera el pic del 2019, amb una taxa de 20 afectats per 100.000 (19 en el pic del 2019).

Les infeccions per bronquiolitis a Catalunya superen el llindar epidèmic molt alt, amb una taxa molt elevada entre els més petits, segons l'última actualització del SiViC, aquest dimarts. Aquest augment està impactant en els serveis pediàtrics dels centres de salut. 

La temporada hivernal del 2019-2020, la taxa d'infeccions per bronquiolitis en el conjunt de la població era de 6 en aquests moments de l'any, la setmana 46. La temporada 2020-2021, molt marcada per la covid i les restriccions per evitar contagis, aquesta taxa es va enfonsar, amb 2 afectats en la setmana 46. De fet, aquella temporada el pic es va desplaçar a finals de primavera i va ser més baix que altres anys. La temporada 2021-2022 les infeccions per bronquiolitis a les portes de l'hivern van tornar a incrementar, amb una taxa de 12 en la setmana 46.

La majoria de les infeccions per bronquiolitis registrades pel sistema de vigilància són en menors de 4 anys i molt especialment entre els menors d'1 any, on la taxa s'eleva a 1.921. Entre els infants que tenen entre 1 i 2 anys, la incidència és de 367, i entre 3 i 4, de 32.

Davant l'augment d'infeccions, la Societat Catalana de Pediatria (SCP) recomana, per prevenir contagis, evitar el contacte amb secrecions respiratòries, rentar-se les mans sovint i evitar el fum del tabac al domicili. Les persones amb símptomes de refredat o febre han d'evitar el contacte amb infants, sobretot els menors de 4 anys.

Afectacions sobretot a menors d'un any

La bronquiolitis afecta sobretot lactants de 2 a 6 mesos i en general menors de 2 anys, indica la Societat Catalana de Pediatria. Els símptomes més freqüents són mucositat nasal, febre o febrícula i tos, que poden evolucionar en dificultat respiratòria si hi ha molta secreció. Els pediatres expliquen que la malaltia sol durar entre 7 i 10 dies i cal estar alerta si el nadó presenta tos persistent, dificultat respiratòria, menja poc (i no mulla el bolquer) i està poc actiu i queixós.  

Comentaris (4)

Roser Vernall Fa 11 mesos
Teneis razón: el ambulatorio de Gatassa es una verdadera miseria. No sé qué pasa con la pediatria, pero lo que es el tema de los adultos, es una verdadera vergüenza. Y además, no hay nadie que de la cara. Quise hablar con el responsable, ayer mismo, y me lo negaron. Como mucho, escribir una nota en un papel, que me sospecho acabará en la papelera.
Romina Fa 11 mesos
A Sisi: tienes razón... Los recortes continuan, y faltan medicos y enfermeras... En el CAP Gatassa, por ejemplo, durante años hubo tres pediatras y dos enfermeras de pediatria todos los lunes. Ahora, hoy, por ejemplo, lunes 19/12 por la mañana, solo habia un pediatra, y sin enfermera. El pobre estaba que echaba chispas, y ya me dijo que pronto se va, harto del ninguneo. Ya lo ves, vamos bien.
sisi Fa 1 any
estas enfermedades se disparan pero los politicos recortan en medicos y sanidad, incluidos los politicos de la izquierda a veces los que mas recortan porque prefieren destinar ese dinero a chiringuitos y a las paguitas a gente que nunca cotizara ni pagara impuestos.
Mare Fa 1 any
Ara que hi ha un pic de bronquitis y bronquiolitis, hi ha ambulatoris que no tenen pediatra (ahir divendres, a la tarda, per exemple, a Cirera Molins), vés a saber per què. D'altres autoritzen vacances al desembre, i el CUAP només visita nens segon el dia i segons qui n'estigui a càrrec. Fàcil és entendre que L'hospital, que ja anava coix, ara es desbarranca.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive