Trastorn Obsessiu Compulsiu, TOC
Trastorn Obsessiu Compulsiu, TOC

Bellvitge desenvolupa una eina que prediu l’evolució dels pacients de TOC

El treball, publicat al ‘Journal of Affective Disorders’, reforça la idea que el TOC és una malaltia crònica

La Unitat de TOC del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha impulsat el primer estudi que construeix un model de pronòstic a llarg termini dels pacients de Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC). Ho ha fet gràcies al seguiment de pacients del centre durant més d’una dècada. Es tracta d’un model d’aprenentatge automàtic que permet predir l’evolució dels pacients a través de les variables clíniques i de rendiment neuropsicològic recollides des de l’inici del seguiment. La recerca també mostra que dos terços dels pacients són resistents als tractaments estandarditzats, com la medicació, la teràpia cognitiva conductual o la psicocirurgia.

El treball, publicat al ‘Journal of Affective Disorders’, reforça la idea que el TOC és una malaltia crònica. Els investigadors creuen que l’aprenentatge automàtic podria contribuir a propiciar una teràpia més personalitzada.

En els darrers temps existeix un interès creixent en el ‘machine learning’, un subcamp de la intel·ligència artificial, per examinar conjunts de dades i crear models per fer prediccions o prendre decisions aprenent de les dades. En l’àmbit de la psiquiatria, s'ha utilitzat per al diagnòstic de malalties, prediccions de tractament o la detecció de biomarcadors potencials. Alguns estudis que utilitzen l'aprenentatge automàtic ja s'han realitzat en el TOC per predir la remissió dels símptomes i els intents de suïcidi.

La mostra de l’estudi ha estat de 134 persones, 60 pacients de la Unitat de TOC de l’Hospital de Bellvitge i 74 voluntaris. Tot i que els investigadors emplacen a ampliar la mostra i disposar d’algorismes encara més fiables, sostenen que l’aprenentatge automàtic podria predir els resultats dels pacients de TOC a llarg termini utilitzant únicament la informació clínica i cognitiva bàsica.

El TOC, la “malaltia del dubte”

Les persones que pateixen Trastorn Obsessiu Compulsiu presenten pensaments, imatges o impulsos no desitjats (obsessions) que provoquen comportaments o accions mentals repetitives (compulsions). Aquestes obsessions i compulsions, així com les conductes evitatives, impacten en les activitats de la vida quotidiana, causant-los un gran patiment emocional.

Aproximadament, un 2% de la població general desenvolupa un TOC, i no se’n coneix una causa específica, tot i que intervenen factors genètics i ambientals.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive