Guanyadors de la beca Georgina Barbosa. Foto: M. R.
Guanyadors de la beca Georgina Barbosa. Foto: M. R.

La beca Georgina Barbosa ja té guanyadors

Un estudi sobre la cognicció social en dones embarassades amb trastorns mentals és el projecte becat per la Fundació Barbosa Petit de Mataró

Un estudi sobre l'avaluació de la cognició social en dones embarassades amb trastorns mentals és el projecte premiat amb la beca Georgina Barbosa, que la Fundació Barbosa Petit de Mataró ha atorgat aquest mes d'abril. La guanyadora és la doctoranda Berta Vilaseca García, del programa de Doctorat en Psicologia Clínica i de la Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona. En concret el seu estudi se centra en dones embarassades amb trastorn bipolar, o bé que pateixen trastorns psicòtics, per contrastar si una alteració en la cognició social podria està relacionada amb la qualitat de la interacció mare-nadó.

Tal i com detallen des de la Fundació mataronina, les persones amb malalties mentals són un col·lectiu vulnerable i amb alt risc d'exclusió social. El període d'embaràs i el postpart suposen un risc elevat de recaure en la malaltia. Tot plegat pot suposar un doble estigma i també dificultats per accedir a una atenció en salut mental especialitzada. Per això, 'estudi premiat, que se centra en una intervenció focalitzada en la interacció mare-nadó, pot suposar un major benestar matern i s’afavoreix el desenvolupament el llenguatge, cognitiu i motor de l’infant. Des de la Fundació destaquen que l’experiència de viure dificultats en la interacció durant el primer any de vida constitueix un factor de risc de transmissió intergeneracional. Això fa que, la investigació que ha estat guardonada, tingui un caràcter marcadament preventiu i d’estalvi econòmic, donat que incidint en el present també ho fa en el futur. 

Enguany amb la col·laboració de la Fundació Tic Salut i Social també es va lliurar la primera edició de la beca TIC en Salut Mental que va guanyar el doctorand Jordi Malé Carbonell del Programa de la Salle de la Universitat Ramon Llull, pel seu projecte BeGiN. Aquesta és una recerca pionera que persegueix revolucionar el diagnòstic de trastorns psicòtics com ara l’esquizofrènia i el trastorn bipolar amb el desenvolupament d’una eina de diagnòstic automàtica no invasiva que combina dades facials, cerebrals i genètiques per a un diagnòstic de psicosi ràpid i precís. 

Els guardons, que promouen la recerca en l’àmbit de les Ciències de la Salut, tant per a la millora del coneixement com per a la prevenció, tractament i promoció de la salut mental, es van lliurar a Ca l'Arenes Centre d’Art, Museu de Mataró, el passat dijous dia 11 d'abril davant de més d'un centenar de persones.

La Fundació Barbosa & Petit vol mantenir el record del Doctor Jacint Barbosa Colomer, psiquiatre i neuropsiquiatre que va contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones amb trastorns mentals o afectades per algun grau de discapacitat física i la de les seves famílies en la prevenció, el tractament i la rehabilitació, així com en la reinserció sociolaboral de les persones afectades.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive