El fàrmac per a diabètics que permet perdre pes.
El fàrmac per a diabètics que permet perdre pes.

Augmenten les receptes d'un fàrmac car per perdre pes... que és per diabètics

Els endocrinòlegs demanen finançar l'ús per a l'obesitat perquè no hi hagi "pacients de classe A i de classe B"

banner celulitis Colldeforn maig
 

Els farmacèutics han notat que en l'últim any ha augmentat la demanda d'Ozempic, un fàrmac que només està indicat per a pacients amb diabetis tipus 2 però que també va bé per perdre pes. Ho constata Marta Gento, del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, a l'ACN. Gento observa que "s'ha diversificat" l'ús del medicament, tot i que de moment està fora d'indicació per tractar l'obesitat. La doctora Núria Vilarrasa, de la Societat Catalana d'Endocrinologia, espera que se n'aprovi aviat l'ús per a l'obesitat i creu que la sanitat pública l'hauria de finançar perquè no hi hagi "pacients de classe A i B". L'obesitat afecta el 15% de la població a Catalunya i és un factor de risc important d'altres patologies.

L'Ozempic és un fàrmac que té com a principi actiu la semaglutida, que actua de la mateixa forma que una hormona produïda a l'intestí (GLP-1) i augmenta la quantitat d'insulina alliberada pel pàncrees. D'aquesta manera ajuda a controlar els nivells de glucosa a la sang i també fa créixer la sensació de sacietat.

El fàrmac s'injecta amb una ploma i el seu preu és de 128 euros (tractament per a un mes), assenyalen des del sector farmacèutic. Està finançat pel sistema públic per a les persones amb diabetis, a qui no s'hagi pogut controlar els nivells de sucre i amb un índex de massa corporal per sobre de 30, indica Sònia Miravet, metgessa de família i especialista en pacients amb diabetis. El fàrmac es pot receptar per a pacients amb diabetis amb un índex corporal inferior, però aleshores no està finançat. 

En la majoria de països d'Europa aquest fàrmac només està indicat per fitxa tècnica per a pacients amb diabetis mellitus tipus 2, que afecta els adults. Ara bé, la semaglutida, sota el nom comercial de Wegovy i amb una dosi superior, es va aprovar als Estats Units el juny del 2021 i se'n va popularitzar ràpid l'ús, sobretot entre les celebritats.

Hi ha altres fàrmacs per a l'obesitat, com la liraglutida i comercialitzat com a Saxenda. Aquest sí que està indicat per a l'obesitat però no està finançat pel sistema públic. El seu preu va dels 186 euros (3 plomes) als 283 (5). Tant la semaglutida com la liraglutida no provoquen baixades de sucre importants i els seus efectes adversos són lleus o moderats. Altres medicaments no s'han mostrat tan efectius per a l'obesitat.

Augment de la demanda d'Ozempic

"En el darrer any, s'ha notat un augment de la demanda d'Ozempic", destaca la vicetresorera del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Marta Gento. A peu de taulell, els farmacèutics reben les receptes del medicament i fan una feina d'acompanyament: "Preguntem si han utilitzat alguna vegada aquell fàrmac; si saben per què és i com s'utilitza i és quan el pacient s'obre i explica si és per a la diabetis o per a l'obesitat, que moltes vegades estan relacionades".

Gento afirma que "abans només s'utilitzava per tractar la diabetis tipus 2, però com que s'ha vist que també va bé per perdre pes amb persones que tenen obesitat, s'ha començat a utilitzar".

Per la seva banda, la doctora Núria Vilarrasa, representant de la Societat Catalana d'Endocrinologia i Nutrició (SCEN), recorda que l'Ozempic no està indicat per a l'obesitat però els consta que s'ha utilitzat "en algunes circumstàncies determinades i concretes" amb pacients amb aquesta malaltia i afegeix que cal esperar que arribi el fàrmac per al tractament de l'obesitat. "Es necessita recepta mèdica i per a l'obesitat estaria fora d'indicació en aquest moment", recalca Sònia Miravet, que és la vicesecretària del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB).

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive