La diabetis entre nens i adolescents ha experimentat un preocupant augment a Catalunya, on cada any es diagnostiquen entre 200 i 250 nous casos en menors de 18 anys. Molts d'aquests afectats pateixen diabetis tipus 1, una condició en què el sistema immune ataca les cèl·lules pancreàtiques encarregades de produir insulina, necessària per al correcte funcionament de les cèl·lules del nostre cos.
Malgrat els avanços en la recerca mèdica, la pregunta sobre per què estan augmentant els casos de diabetis en aquesta franja d'edat roman sense una resposta clara. El doctor Roque Cardona, cap de la Unitat de Diabetis de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, admet que encara no es coneixen del tot els factors ambientals que desencadenen aquesta malaltia en aquells amb predisposició genètica.
Entre els factors sospitats que podrien desencadenar l'autodestrucció de cèl·lules pancreàtiques es troben algunes infeccions i alteracions en el metabolisme de la vitamina D i la microbiota, tot i que això encara es manté com una especulació sense confirmar al cent per cent.
Recentment, un estudi de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitària de Catalunya (AQUAS) ha plantejat la possibilitat que la Covid-19 estigui darrere de l'increment de casos de diabetis infantil. Aquest estudi ha relacionat l'augment dels casos amb la possibilitat que la Covid-19 indueixi l'autodestrucció de les cèl·lules beta pancreàtiques, especialment en aquells amb predisposició genètica.
Segons aquest estudi, la taxa d'incidència de la diabetis tipus 1 entre nens i adolescents va experimentar un increment del 32% el 2020, que es va accentuar al 2021 amb un creixement del 57% entre nens i del 60% entre adolescents. Malgrat aquesta hipòtesi interessant, el doctor Cardona destaca la necessitat de tractar amb cautela aquestes dades, ja que encara no hi ha prou base científica per establir una relació causa-efecte entre la Covid-19 i l'increment de casos de diabetis en aquest grup d'edat.
Els símptomes característics de la diabetis en infants, com la set i gana excessives, les ganes d'orinar freqüents i la pèrdua de pes, són crucials per al diagnòstic precoç. Els infants i adolescents diabètics requereixen un tractament intensiu, incloent la punxada d'insulina entre quatre i sis vegades al dia o l'ús d'una bomba d'insulina, un petit dispositiu que administra la insulina de forma continuada les 24 hores.
Més de 500.000 catalans no saben que tenen diabetis
Amb més de 500.000 catalans que desconeixen la seva condició diabètica, el retard en el diagnòstic és un problema crucial, ja que molts pacients ja presenten complicacions quan finalment se'ls detecta. En el Dia Mundial de la Diabetis, aprofundim en aquesta qüestió urgent que exigeix més investigació i conscienciació per abordar eficaçment aquest creixement alarmant de la diabetis infantil.
Font: ccma.cat/3cat
Comentaris