Des de l’inici del Programa pantalles el 2016 fins al juliol de 2024, el Centre SPOTT, servei de la Diputació de Barcelona especialitzat en l’atenció a menors amb addiccions, ha tractat un total de 207 joves amb problemàtiques relacionades amb l’ús de pantalles. Segons les dades de 2023, el perfil predominant dels joves addictes a les pantalles era el d’un noi (75% dels casos) de 15 anys de mtijana, que abusava principalment dels videojocs. En canvi, les noies, que representaven el 25% dels casos, tenien 14 anys i presentaven una major addicció a les xarxes socials.
Aquest perfil ha evolucionat al llarg del 2024, amb un augment del 10% en el nombre de nois atesos, que ara representen el 85% del total, mentre que el percentatge de noies ha caigut un 10%, situant-se en el 15%. A més, el 75% dels joves atesos el 2023 patien algun tipus de trastorn psiquiàtric, com el Trastorn de l’Espectre Autista, el Trastorn de Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH), o trastorns com l’ansietat o la depressió. Aquests trastorns sovint s’acompanyaven de dificultats en el rendiment escolar.
L’any 2023 també va ser testimoni d’un increment en les addiccions a les pantalles, amb un augment del 15,1% dels casos atesos respecte a l’any anterior. Aquestes dades, conjuntament amb les obtingudes dels quatre punts descentralitzats de la província de Barcelona, mostren que el 33% de les atencions a joves per addiccions en el servei estaven relacionades amb l’ús problemàtic de pantalles.
Aquest balanç es va presentar coincidint amb el Dia Mundial dels Videojocs, una jornada dedicada a reconèixer l’impacte d’aquests en l’oci juvenil. Tot i els beneficis cognitius que poden aportar, un ús desmesurat dels videojocs pot derivar en trastorns greus. Per combatre aquestes problemàtiques, la Diputació de Barcelona, a través del Centre SPOTT, impulsa diverses accions de sensibilització i prevenció dirigides tant a professionals com a famílies, incloent-hi exposicions, tallers i materials educatius per promoure el bon ús de les pantalles.
Comentaris