Agilitzar el cribratge i optimitzar la vigilància del càncer de còlon. És l'objectiu de CaPtyVa Catalunya, una aplicació mòbil per als professionals de l'atenció primària i de medicina familiar. Segons un dels impulsors, el doctor Xavier Bessa, es tracta d'una calculadora que a partir de les característiques mèdiques de cada pacient, fa una recomanació personalitzada sobre quina prova cal fer per detectar possibles pòlips i quin és el nivell assistencial més adequat per a cada individu. L'eina, que ja està plenament operativa, s'ha presentat en el marc del 32è Congrés de Digestologia que se celebra fins aquest dissabte a Tarragona. L'acte ha acollit més de 400 professionals, que han posat en comú un centenar d'estudis d'aquest àmbit.
L'aplicació CaPtyVa Catalunya es basa en un formulari personalitzat on els professionals de la salut introdueixen les dades mèdiques de cada pacient, inclosos els antecedents clínics i dades de colonoscòpies prèvies, amb la voluntat de facilitar tant el cribratge com la vigilància de possibles casos de càncer de còlon. A través de la informació introduïda, els algoritmes calculen quines proves s'escauen per a cada usuari i amb quin interval s'han de realitzar.
La iniciativa s'ha presentat davant la comunitat científica coincidint amb el 32è Congrés de Digestologia que s'ha celebrat a Tarragona fins aquest dissabte. El doctor de l'Hospital del Mar Xavier Bessa, un dels impulsors de l'app, ha assegurat que es tracta d'una "calculadora intel·ligent" a través de la qual els facultatius poden determinar de forma ràpida i eficaç a quines proves s'ha de sotmetre cada pacient i en quina freqüència basant-se en les seves dades clíniques. Per Bessa, aquesta és una eina intuïtiva que "facilitarà" la feina dels professionals de l'atenció primària i la medicina familiar a l'hora de prevenir casos de càncer de còlon.
L'any 2021 es van detectar a tot Catalunya 5.000 nous casos d'aquests càncers. Segons Bessa, l'app CaPtyVa complementarà el programa de cribratge poblacional, el qual ha afirmat que ha estat "exitós" en la darrera dècada. Amb aquesta eina, ha assegurat que es podrà prevenir de forma més eficaç i precoç aquest tipus de càncer. En un futur, els impulsors preveuen poder enviar avisos de recordatoris de proves als pacients que ho desitgin.
Actualment, el projecte ja està plenament operatiu i disponible tant per als telèfons mòbils com per a ordinadors. L'eina ha estat impulsada per un equip multidisciplinari format pel doctor de l'Hospital del Mar Xavier Bessa, la doctora de l'Hospital Clínic Maria Pellisé i les infermeres de l'Hospital Clínic Àngels Pozo i Anna Serradesanferm. En el desenvolupament de l'app també hi ha participat un equip internacional, format per dos digestòlegs argentins.
Comentaris