L’alimentació pot ajudar a prevenir el càncer de pròstata
L’alimentació pot ajudar a prevenir el càncer de pròstata

L’alimentació pot ajudar a prevenir el càncer de pròstata

Diversos estudis mostren que una bona alimentació pot ser un factor per prevenir el càncer de pròstata, el més freqüent en el sexe masculí

El càncer de pròstata és el més freqüent en els homes i l’alimentació pot ajudar a baixar el risc de patir-lo. Així ho constaten diversos estudis que mostren que ja no es pot dir que no hi ha marge per prevenir aquests tumors.

Hi ha càncers l’origen dels quals és conegut o se’n coneixen els factors de risc, com és el cas del càncer de pulmó amb el tabaquisme. Però n’hi ha d’altres en els que no hi ha proves tan clares. El càncer de pròstata, per exemple, és un dels pocs tumors dels quals se'n desconeix la causa. Per això s'ha considerat molt difícil establir pautes d'estil de vida per prevenir el que constitueix el càncer més freqüent en homes. Tot i això, en els últims anys ha anat emergint una evidència: la relació entre el càncer de pròstata i l'alimentació.

Hi ha càncers l’origen dels quals és conegut o se’n coneixen els factors de risc, com és el cas del càncer de pulmó, però n'hi ha d'altres en els que no hi ha proves tan clares

Al més del sexe masculí, l'edat avançada es considera el factor de risc principal del càncer de pròstata, al que s'afegeixen els antecedents familiars (parents de primer grau) i poc més. A partir d’aquí, no hi ha elements clars que predisposin a patir-lo. Tot i així, ja que als països occidentals la incidència és més gran, és lògic pensar que certs estils de vida, com la dieta, hi puguin estar implicats.

Patrons dietètics

Un patró alimentari que podria ajudar a reduir el risc de desenvolupar el càncer de pròstata agressiu és el de la dieta Mediterrània. Aquesta és la conclusió principal d'un estudi liderat per les epidemiòlogues Adela Castelló i Beatriz Pérez-Gómez, del Centre Nacional d'Epidemiologia de l'Institut de Salut Carlos III i el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública (Ciberesp), que es va publicar el 2017 a la revista científica Journal of Urology.

En aquesta investigació, en què van participar més de 700 pacients amb càncer de pròstata i uns 1.200 homes sans de set províncies espanyoles, es va explorar la relació entre el risc de tenir un càncer de pròstata i tres patrons de dieta que caracteritzen els hàbits alimentaris de la població espanyola.

D'una banda, el patró occidental, en el que es consumeixen gran quantitat de productes lactis grassos, grans refinats, carn processada, begudes calòriques, dolços, menjar ràpid i salses. El segon, el patró anomenat prudent, és característic d'homes que consumeixen productes lactis baixos en greixos, grans integrals, fruites, verdures i sucs , i que solen deixar de banda altres opcions recomanables en una dieta equilibrada, com els llegums, el peix o l'oli d'oliva. Per acabar, el patró mediterrani és el caracteritzat per un elevat consum de peix, patates bullides, fruites, verdures, llegums i oli d'oliva, així com un baix consum de sucs.

El patró mediterrani és el que es relaciona menys amb el càncer de pròstata avançat, no obstant això, segons els resultats de l’anàlisi no és tan clar que l'occidental i el prudent elevin el risc. De fet, en aquest estudi no hi ha cap relació entre aquests patrons i el risc de càncer de pròstata.

Altres estudis sí que han trobat un vincle entre certs models d’alimentació i aquest tipus de tumors. Un equip de la Universitat de Granada ha publicat recentment a la revista ‘Cancers’ una investigació que avalua la relació entre diferents tipus de patrons dietètics -un basat en dieta mediterrània, un altre occidental i un intermedi poc saludable- amb el càncer de pròstata. La conclusió és que el risc de desenvolupar un càncer de pròstata és més gran en aquells homes que segueixen una alimentació poc saludable.

En diferents fòrums es parla molt sobre la relació entre certs aliments i el risc de càncer de pròstata. El Fons Mundial per a la Investigació del Càncer arriba a les següents conclusions en el seu darrer informe sobre hàbits de vida relacionats amb el càncer de pròstata:

Evidències sòlides

 • Tenir excés de pes o obesitat augmenta el risc de càncer de pròstata avançat.
 • És poc probable que ingerir betacarotens (a través d'aliments com el tomàquet, la pastanaga o el pebrot o mitjançant suplements dietètics) exerceixi un efecte substancial en el risc de càncer de pròstata.

Evidències menys sòlides

 • L'evidència que un alt consum de productes lactis incrementa les probabilitats de càncer de pròstata és limitada.
 • Tampoc no són prou sòlides les evidències que assenyalen que les dietes riques en calci augmenten el risc.
 • L'evidència sobre la relació entre nivells baixos de vitamina E (tocoferol) i risc de càncer de pròstata també és escassa.
 • Són igualment febles les proves que vinculen les baixes concentracions de seleni a la sang amb el càncer de pròstata.
 • Finalment, l'informe descarta que es pugui establir una associació entre el consum de suplements tant de licopè com de seleni i una incidència menor d'aquests processos cancerígens.

Per tant, tot sembla indicar que la prevenció del càncer de pròstata mitjançant l'alimentació s'ha de basar en la recomanació de patrons dietètics; sobretot, el mediterrani. A hores d'ara és difícil aconsellar determinats aliments o suplements. El que sí que es recomana fermament és evitar les dietes amb alt contingut en hidrats de carboni i greixos saturats.

Font: cuidateplus.marca.com

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive