L’UCI de l’Hospital de Mataró, on hi ha 11 pacients ingressats per Covid
L’UCI de l’Hospital de Mataró, on hi ha 11 pacients ingressats per Covid

El 47% dels ingressats per Covid a l'Hospital de Mataró ja estaven vacunats

En el cas de l'UCI la xifra d'ingressats actual que ja tenien la pauta completa de vacunació es redueix al 30%

Un 46,8% dels pacients ingressats per Covid actualment a l'Hospital de Mataró ja havien rebut la pauta completa de vacunació. En el cas de l'UCI, la xifra d'ingressats a data de 3 d'agost que ja tenien la vacuna completament administrada es redueix al 30%. Són dades facilitades pel Consorci Sanitari del Maresme, gestor de l'Hospital mataroní, on actualment hi ha 35 pacients covid a planta i 10 a l'UCI. Durant la darrera setmana hi han mort sis pacients que estaven ingressats per Coronavirus. 

Si bé les vacunes ofereixen un elevat grau de protecció (en cap cas del 100%), la seva eficàcia pot minvar una mica amb l'aparició de noves variants de Covid com la Delta, predominant ara mateix a l'estat. Cal tenir present, en tot cas, que amb l'explosiu ritme de contagis d'aquesta cinquena onada, el nombre d'ingressats seria molt superior que l'actual si no fos per l'avenç en el ritme de vacunació.

La xifra d'ingressats seria molt superior si no fos per l'avenç en la vacunació

Del total d'ingressats actuals al sistema hospitalari català, cada cop són més els que tenen la pauta completa, tal i com està passant a l'Hospital de Mataró. Una situació en aparença alarmant que s'explica, en canvi, per l'augment del percentatge de població vacunada. Tal i com apunten a l'Agència EFE per dos experts epidemiòlegs i investigadors, si el 100% de la població estigués vacunada, el 100% dels hospitalitzats serien persones que haurien rebut la vacuna, i que la xifra d'hospitalitzats seria molt menor. La situació hospitalària actual, en definitiva, reflecteix l'avenç de la vacunació entre el conjunt de la població, que ha situat Espanya entre els països capdavanters.

Vacunació al Maresme

Vacunació al Maresme

La situació a Mataró i el Maresme

Al Maresme, a data del 3 d'agost, un total de 271.646 persones han rebut la pauta completa de vacunació contra la Covid, del total de 458.000 habitants (segons dades d'habitants del 31 de desembre de 2020). Això implica que aproximadament un 59% de la població ha rebut les dues dosis de vacuna de Pfizer, Moderna o Astrazeneca, o bé la vacuna monodosi Janssen. 

En el cas de l'Hospital de Mataró, a la unitat de cures intensives el 70% dels pacients actuals o bé no han rebut el vaccí (perquè així ho han decidit o bé perquè encara no els ha arribat el torn) o bé no han completat encara la pauta de dues dosis. A planta, dels 35 ingressats actuals, el 46,8%, ja havien rebut la pauta completa de vacunació, de manera que més de la meitat dels ingressats no tenien protecció quan van contraure el virus, el qual els ha generat simptomatologia prou greu com per requerir l'ingrés hospitalari. 

Vacuna Moderna a l'Hospital de Mataró. Foto: Consorci Sanitari del Maresme

Vacuna Moderna a l'Hospital de Mataró. Foto: Consorci Sanitari del Maresme

L'eficàcia provada de les vacunes

L'aparició de noves variants farà obligatòria una tercera dosi

Queda palès, en tot cas, que les vacunes són molt eficaces però no tenen una garantia del 100%, ja que dels 10 ingressats a l'UCI, tres estan vacunats amb dues dosis i malgrat tot han desenvolupat el Coronavirus amb símptomes molt greus; a planta, mentrestant, gairebé la meitat dels ingressats també estan doblement vacunats. Malgrat que les vacunes administrades segueixen evitant en la majoria de casos que el contagi de Covid acabi amb casos de mort o de simptomatologies molt greus, l'aparició de noves variants com la Delta ha fet minvar la seva eficàcia, motiu pel qual ja s'ha posat sobre la taula la necessitat de la tercera dosi

El virus es fa fort i genera noves variants (que poden fer menys eficaces les vacunes actuals) mentre existeix encara un gruix important de població no vacunada amb la pauta completa, que al Maresme encara és superior al 40%. Entre els no vacunats hi figuren persones que encara no han volgut que se'ls administrés la vacuna perquè tenen reticències tot i que ja els ha arribat el torn per franja d'edat o per col·lectiu considerat essencial o de risc; o bé que ja tenen cita però encara estan a l'espera de completar les dues dosis.

 

 

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive