Prendre el sol.
Prendre el sol.

Gairebé un 40% dels catalans no es protegeix mai o gairebé mai del sol

Un estudi de la FOOT indica que el 67,05% dels ciutadans ha patit algun cop cremades a causa de la radiació

banner celulitis Colldeforn maig
 

Set de cada deu catalans té una alta sensibilitat solar, però el 38,26% no es protegeix mai o gairebé mai del sol. Aquesta és una de les conclusions que s'extreuen d'un estudi de l'associació d'utilitat pública Visión y Vida i la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT). La recerca també revela que el 15,9% dels ciutadans pateixen afeccions als ulls o la pell que poden agreujar-se per l'impacte del sol i que el 72,72% dels catalans té una sensibilitat moderada o greu a aquests rajos i manifesta que el 67,05% dels habitants ha patit algun cop cremades a causa de la radiació ultraviolada. Amb tot, indica que tres de cada quatre ulleres de sol venudes a l'Estat són del top manta.

L'informe és el resultat de l'anàlisi de 1.011 respostes d'usuaris anònims que han participat en el Test Visual de Gafas, una eina que assessora sobre les necessitats visuals de cada persona per a protegir-se de la radiació solar. Sota el títol ‘Quin nivell de protecció solar necessiten els ulls segons el nostre grau de sensibilitat visual i estil de vida’ l’informe conclou que com més gran és el grau d'intensitat solar de la zona en la qual es resideix, major és el grau de sensibilitat visual dels seus ciutadans.

Així mateix, indica que el 72,72% dels catalans té una sensibilitat moderada o greu a la llum solar, això suposa que pateixen molèsties amb l'impacte dels rajos del sol o llums intenses i enlluernaments. Tant és així que, gairebé un de cada quatre (24,72%) afirma que s'enlluerna sempre o molt sovint. “Aquestes persones amb sensibilitat greu requeririen unes ulleres de filtre tres o quatre, mentre que les de sensibilitat normal podrien protegir-se i viure amb comoditat amb un filtre dos”, explica Aurora Torrents, coordinadora de l'estudi.

L'informe també assenyala que en les zones de menor intensitat solar hi ha més afeccions que ataquen els ulls o la pell, derivades, en part, per l'excés de confiança en no veure radiar el sol. A Catalunya la ràtio de prevalença de cremades com a conseqüència de l'exposició solar és molt alt, de manera que el 67,05% dels ciutadans n'ha patit alguna vegada. 

Pedro Rubio, president d'AEO, organitzador del Fórum de Gafas, Lentes y Monturas, ha posat en valor la utilitat del Test Visual de Gafas i ha apostat perquè els professionals de la visió i els ciutadans continuïn utilitzant-lo per poder "recopilar més dades i analitzar, tant per zones com per edats, quina és la realitat d'Espanya em matèria de salut visual i protecció solar”. Ha explicat que poder mesurar els canvis en aquesta àrea permetrà conscienciar, informar i prevenir problemes visuals en el mitjà-llarg termini.

Per la seva banda, Salvador Alsina, president de Visión y Vida, ha alertat que tres de cada quatre ulleres de sol venudes a l’Estat són de manters i que el 50% de que es troben en el mercat són falsificacions. A més, ha dit que “hi ha un 14,1% d'adults que no utilitzen ulleres de sol mai o gairebé mai”. Ha afegit que en la tercera edat, un 39,9% de persones no es protegeix, malgrat l'alta prevalença d'afeccions visuals, i que un 39,4% de menors tampoc.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive