Un 30% menys de diagnòstics a Catalunya durant la pandèmia
Un 30% menys de diagnòstics a Catalunya durant la pandèmia

Redacció - ACN

Un 30% menys de diagnòstics a Catalunya durant la pandèmia

L’infradiagnòstic de càncer és del 21% segons els propis càlculs de Salut, que assegura que vol recuperar la plena assistència

El Servei Català de la Salut (CatSalut) calcula que en la pandèmia s'han diagnosticat un 30% menys de malalties. En una entrevista a l'ACN, la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, afirma: "Som conscients que, de les categories principals de diagnòstics, com poden ser el cor, el pulmó, neoplàsies o diabetis, n'han aflorat un 30% menys". La directora del CatSalut indica que l'infradiagnòstic del càncer se situa al voltant del 21%, si bé varia segons el tipus. "Ens preocupen les neoplàsies; és importat el moment del diagnòstic. Hem de buscar els pacients i facilitar que accedeixin als circuits", diu. 

El gran repte del sistema sanitari -orquestrat a Catalunya pel CatSalut- és recuperar l'activitat assistencial que no s'ha pogut fer en l'últim any i mig a causa de la covid-19 i l'infradiagnòstic d'altres malalties és un dels principals esvorancs en aquests moments.

"Si parlem del nombre de proves i intervencions quirúrgiques als hospitals, estem a nivells del 2019. No és un tema de què fem, sinó què ens ha passat durant el temps en què no hem pogut fer. On hem de posar els màxims esforços i ser selectius és en allò que ens ha quedat submergit durant aquest temps", sosté la directora del CatSalut.

No s’ha recuperat prou activitat

Així, Craywinckel sospesa que si bé els temps dels procediments en garanties s'estan complint i que han recuperat l'activitat en el nombre de cirurgies com les cardíaques i de neoplàsies, no poden oblidar que hi ha pacients que no s'han diagnosticat. El CatSalut reconeix que, pel volum d'activitat, hauria de tenir llistes d'espera més llargues en algunes malalties concretes.

En el cas del càncer, el CatSalut calcula que se n'han diagnosticat al voltant d'un 21% menys, si bé es tracta d'una dada que no és homogènia segons el tipus de neoplàsia maligna. Per exemple, indica, s'han diagnosticat més casos de càncer de mama. Un dels objectius principals és anar a buscar aquests pacients, recalca. També els preocupa, destaca, el seguiment dels pacients crònics pluripatològics.

Davant d'aquesta situació, el CatSalut ha demanat als centres sanitaris que incrementin l'activitat i, concretament a l'atenció primària, que recuperi la presencialitat i les visites de valor per a la detecció de malalties i seguiment dels pacients crònics. Alguns dels objectius que marca el CatSalut és escurçar els temps per aconseguir una primera visita amb l'especialista o de resolució de les proves diagnòstiques i les cirurgies. Per això, recorda, hi ha un pla de recuperació d'activitat amb incentius.

La directora del CatSalut afirma que fer previsions de quant tardaran a recuperar tota aquesta activitat endarrerida és molt difícil, però espera que el 2022 la covid-19 deixi de ser "la malaltia" i de tenir forts impactes en el sistema sanitari.

 

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive