Beca Georgina Barbosa a una recerca sobre el maltractament infantil
Beca Georgina Barbosa a una recerca sobre el maltractament infantil

La 2a Beca Georgina Barbosa a una recerca sobre el maltractament infantil

L'estudi de Nerea Moreno correlaciona el maltractament i el risc biològic acumulat en infants i adolescents

La Fundació Barbosa Petit de Mataró va premiar amb la beca Georgina Barbosa a l'estudiant Nerea Moreno, del Màster Universitari en Recerca en Salut Mental de la Universitat de Barcelona, al seu estudi sobre la relació entre el maltractament infantil (MI) i el risc biològic acumulat en una mostra representativa d'infants i adolescents exposats i no exposats al MI, i amb o sense trastorn psiquiàtric actual.

El guardó, que promou la recerca en l’àmbit de les Ciències de la Salut, tant per a la millora del coneixement com per a la prevenció, tractament i promoció de la salut mental, es va lliurar a Ca l'Arenes Centre d’Art, Museu de Mataró, el passat dijous dia 13 d'abril davant de més d'un centenar de persones de la societat civil mataronina.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS, 2020) afirma que 3 de cada 4 nens d’entre 2 i 4 anys pateixen abusos físics i/o psicològics per part dels seus pares i cuidadors de manera habitual al món. Ja d'adults, 1 de cada 5 dones i 1 de cada 13 homes afirmen haver patit abusos sexuals a la seva infància. De fet, el maltractament infantil s'eleva fins al 36% de la població per abús emocional, el 23% per abús físic, d’entre el 16 i 18% per negligència física o emocional, i el 18% de les nenes i el 7,6% dels nens han patit abús sexual.

L'acte d'entrega de la Beca

L'acte d'entrega de la Beca

 

Hi ha nombrosos estudis en població adulta que han relacionat les experiències del maltractament infantil amb la desregulació de diferents sistemes biològics ja en vida adulta, però no hi ha investigacions en infants. L’estudi de Moreno és una de les primeres recerques que avaluen, a nivell nacional, l'impacte del maltractament infantil a curt termini, en nens i adolescents, estudiant una sèrie de marcadors que determinen aquesta desregulació del sistema biològic.

L’estudi ha estat dirigit per la catedràtica Dra. Lourdes Fañanás, i la Dra. Laia Marquès del departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

Sobre la Fundació Barbosa Petit

La Fundació Barbosa & Petit neix amb la voluntat de mantenir viu el record del Doctor Jacint Barbosa Colomer, psiquiatre i neuropsiquiatre que va contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones amb trastorns mentals o afectades per algun grau de discapacitat física i la de les seves famílies en la prevenció, el tractament i la rehabilitació, així com en la reinserció sociolaboral de les persones afectades.

Teresa Petit, durant l'acte

Teresa Petit, durant l'acte

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive