Exercici de Pilates
Exercici de Pilates

Paula Saez

Pilates: què és i com ajuda a la salut

Us expliquem les claus que s’han de conèixer sobre el mètode físic Pilates i els beneficis per la salut que ens aporta la seva pràctica continuada.

El mètode Pilates és un sistema d’entrenament físic es practica des de fa desenes d’anys i s’ha popularitzat en gran mesura darrerament. Bàsicament, el pilates es centra en realitzar una sèrie d’exercicis que afavoreixen la postura i ajuden a mantenir l'equilibri del cos i a mantenir la salut de la columna vertebral. A més, aquests exercicis ens ensenyen a ser conscients de la nostra respiració i enforteixen els músculs interns del tors que són importants per evitar dolors d'esquena. Per tot això, a continuació us detallem tot el que s’ha de saber sobre el mètode Pilates i quins beneficis exactes té el practicar-ho per la nostra salut.

Què és i d’on provè el mètode Pilates?

El terme Pilates va ser introduir per Joseph Hubertus Pilates durant el període històric de a primera guerra mundial, a Alemanya. Des de ben petit, va ser un nen malaltís i precisament per aquest motiu va començar a estudiar formes d’enfortir el seu cos mitjançant una sèrie d’exercicis que va elaborar a partir de disciplines com el ioga, el ballet, la traumatologia y la gimnàstica. Encara així, no va ser fins que Pilates es va traslladar a Estats Units al 1923 quan el mètode es va començar a estendre en una societat que es trobava en constant creixement. En particular, va ser en l’àmbit dels coreògrafs i els ballarins con es va popularitzar en major mesura.

Tot i que el mètode Pilates s'ha desenvolupat amb el pas dels anys i ha derivat en una gran quantitat d'estils i aplicacions diverses, hi ha uns principis fonamentals que sempre han d'estar presents, sigui l’estil que sigui: Alineament, Centralització, Concentració, Control, Precisió, Fluïdesa i Respiració. Això ve a significar que els exercicis de pilates han de tenir en compte tots aquests paràmetres i que sempre es recomanable acudir a un expert en aquest mètode per rebre classes guiades al nostre gimnàs local. També ho podem practicar des de casa mitjançant algun tutorial en vídeo, per exemple, però sempre amb compte de no excedir-nos.

Com ajuda practicar Pilates a la salut?

Tal i com ja hem avançat anteriorment, el mètode Pilates ajuda a la nostra salut de diferents formes. Podeu trobar una llista resumida a continuació per conèixer alguns d’aquest beneficis que la pràctica d’aquesta disciplina ens aporta:

  • Millora i corregeix la postura corporal: els exercicis de pilates contribueixen a la “higiene postural”. Amb això ens referim a que es millora la posició de l'abdomen, del pit i de les espatlles. Així, s'aconsegueix una postura correcta tant a l'estar dret com al moure’ns al caminar o estar asseguts. Per aquest motiu, practicar pilates ajuda a evitar els dolors d'esquena que apareixen quan mantenim postures corporals incorrectes.
  • Millora la respiració: els exercicis de pilates es complementen amb la respiració per ajudar a relaxar el cos i facilitar el moviment. Quan practiquem aquesta disciplina podem aprendre a controlar millor la respiració durant el nostre dia a dia.
  • Ajuda a guanyar flexibilitat: gran part dels exercicis de pilates es basen en el moviment i estirament de el cos. Gràcies a això, podem guanyar, poc a poc, flexibilitat corporal.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive