Beure un got d'aigua.
Beure un got d'aigua.

Marc Mayola

La importància d’un got d’aigua a la tercera edat

Les persones grans són més propenses a deshidratar-se que d'altres. Per això cal tenir en compte la importància de l'aigua en el seu dia a dia.

El principal component del cos humà és l’aigua. Més del 50% del nostre pes correspon a aquest compost químic, element essencial per a la vida i la salut. Aquesta quantitat d’aigua que tenim al nostre cos, però, va disminuint amb el pas dels anys. A mesura que ens fem grans, perdem aigua. Així doncs, les persones de la tercera edat són més propenses a deshidratar-se. Per què passa això? Doncs tot té relació amb la pèrdua de massa muscular.

Així ho explica el metge epidemiòleg i cap de la unitat de recerca del Consorci Sanitari del Maresme, Mateu Serra, que lidera un grup de recerca sobre sarcopènia (la disminució gradual de la massa muscular), fragilitat i dependència: “El 65% del pes del múscul és aigua. El múscul és el principal reservori que tenim d’aigua al nostre cos. Amb l’edat, perdem múscul i guanyem greix. En el teixit adipós hi ha poca aigua.”

Menjar proteïna i fer exercici físic són les principals indicacions per guanyar massa muscular o, en el seu defecte, alentir les conseqüències que l’envelliment té sobre els diferents grups de músculs. La qüestió, segons explica el doctor Serra, és que han vist que algunes persones de la tercera edat, malgrat ingerir les proteïnes necessàries i fer entrenament específic, no fabriquen múscul. Aquest fenomen es coneix com a resistència anabòlica: “La nostra hipòtesi és que la persona que ho experimenta és perquè pateix deshidratació. En general parlem de deshidratacions lleus, però cròniques, i a llarg termini poden tenir afectacions. Les persones grans que estan deshidratades tenen pitjor pronòstic quan arriben a l’hospital.”

Quina quantitat d’aigua han de beure les persones de la tercera edat?

“Les persones grans beuen poca aigua. Passa per causes múltiples i que tenen difícil solució: perden la sensació de set o de gana, tenen dificultats per empassar, incontinència urinària en moltes dones o prostatisme en homes. Tot plegat fa que beguin menys”. Per això, explica el doctor Serra, cal tenir en compte les recomanacions sobre la quantitat d’aigua diària que cal beure en cada cas.

En el de les dones grans, seria de 30 mil·lilitres per cada quilo de pes al dia: “Si la dona pesa 60 quilos, cal que begui 1,8 litres al dia. Si en pesa 70, ja hauríem de passar als 2 litres diaris”. En el cas dels homes, la quantitat recomanada és de 35 mil·lilitres per quilo de pes al dia.

Les quantitats són una mitjana anual. A l’estiu ens caldrà beure una mica més que a l’hivern perquè la calor fa que suem més i, en conseqüència, això intensifica el procés de deshidratació.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive