El dejuni intermitent i tot el que suposa. Font: iStock.
El dejuni intermitent i tot el que suposa. Font: iStock.

Paula Saez

Dejuni intermitent: què és, per què serveix i què en diuen els experts

Us expliquem què es el dejuni intermitent, per a què serveix exactament i què diuen els nutricionistes experts sobre aquesta popular dieta.

El dejuni intermitent es un tipus de dieta que s’ha popularitzat darrerament i que proposa, bàsicament, reduir considerablement la ingesta de calories en dies puntuals per perdre pes i millorar el nostre metabolisme. Encara així, es una de les dietes més perilloses si no es duu a terme de forma correcta i no es segueixen les recomanacions d’algun expert amb suficient credibilitat a l’hora de dissenyar la nostra pròpia versió d’aquesta dieta. Per aquest motiu, a continuació us deixem una sèrie de característiques clau que s’han de conèixer sobre el dejuni intermitent.

A més, i en un altre ordre de coses, us recordem que ara que ja es estiu hem de vigilar amb la forma en la que prenem el sol, sobre tot si tenim en compte que hem passat per una situació de confinament en la que no hem pogut sortir massa al carrer per prendre vitamina D.

Què es el dejuni intermitent?

Com hem avançat anteriorment i el seu propi nom indica, el dejuni intermitent consisteix a alternar períodes en els que es menja de manera convencional amb uns altres en els que es restringeix de forma significativa la ingesta calòrica i només es “permet” prendre líquids com té, infusions i fins i tot cafè. De primeres no sona massa bé, ja que els metges sempre aconsellen mantenir una dieta equilibrada i constant, però passem a avaluar quins son els beneficis i utilitats d’aquest tipus de dejuni intermitent.

Per a què serveix el dejuni intermitent?

Segons uns estudis publicats recentment al Proceedings of the National Academy of Sciences, es diu que dur a terme una dieta basada en el dejuni intermitent ens pot ajudar a perdre pes i millorar el metabolisme. Encara així, es important esmentar que encara no existeix evidència científica que avali aquests beneficis. De forma més clara i organitzada, quedaria així:

 • Ajuda a disminuir els nivells de sucre i insulina en sang.
 • Augmenta l’oxidació d’àcids grassos al augmentar la producció de l’hormona del creixement GH i l’adrenalina, responsables de l’activació del mecanisme de combustió dels greixos.
 • Ajuda a eliminar el greix corporal preservant la musculatura.
 • Ajuda a reduir la pressió arterial, la inflamació, l’estrès oxidatiu.
 • Contribueix a tenir un metabolisme fort i saludable.

Un d’aquests tipus de dietes de dejuni intermitent es basa en no menjar res en vint-i-quatre hores i l’altre, més curt i menys extrem, tan sols ens fa eliminar els àpats dins d’una franja horària determinada com, per exemple, menjar al començar el dia i per la tarda i la resta del dia limitar-nos a prendre líquids com els esmentats anteriorment. 

Què diuen els experts del dejuni intermitent?

Els experts recomanen que, en cas de que volem dur a terme aquesta dieta, ho fem amb compte i havent consultat prèviament al nostre metge o dietista particular si ens convé dur aquest tipus de dieta. En concret, Nancy Babio, presidenta de el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya, considera que, "lluny de fer una recomanació general, s'ha d'esperar que la ciència confirmi la seva seguretat i eficàcia a llarg termini". A més, també menciona que s’ha de seguir una dieta saludable i fer exercici durant tot l’any i no només de forma puntual per perdre pes sobtadament, ja que el podem recuperar si no anem amb compte.

Font d’informació: Ets el que menges i 20 minutos

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive