Miopia en els més petits.
Miopia en els més petits.

Cada cop més miopia entre els més petits: com evitar-ho?

L’exposició a les pantalles i la falta d’higiene visual provoquen que cada vegada creixin els casos de miopia en edats més joves.

La miopia està a l’alça entre els més joves. Les últimes dades parlaven d’un augment del 9% des de la pandèmia i que ja un 25% dels infants patia d’aquest problema. Si tenim em compte que més de la meitat de nens i nenes passen més de quatre hores al dia davant d’una pantalla, els resultats potser ja no sorprenen però sí les conseqüències: cada cop hi ha més dificultat per enfocar els objectes llunyans.

La doctora Olga Álvarez, oftalmòloga pediàtrica del Consorci Sanitari del Maresme, explica que el problema no està tant en les pantalles en sí mateixes, sinó en com estem desenvolupant les nostres activitats. Cada vegada les utilitzem més també en el temps d'oci, augmenten les activitats en interiors i hi ha menys exposició al sol, i això té un efecte directe: la llum solar és un factor de protecció davant de l'aparició de l’aparició de miopia, però ens hem anat allunyant de l’aire lliure.

A més, també relata que les pantalles són perjudicials perquè són activitats que es fan de ben a prop, com poden ser d’altres no vinculades a les pantalles, però el seu problema és que són un dispositiu atractiu, on si et canses de fer una cosa, passes a jugar, o a mirar vídeos... fas moltes coses a la vegada i al final es disparen les hores d’ús encara que hagis estat fent coses diferents. Si això se li suma les hores d’activitats a prop a l’escola, els deures, la lectura o agafar el mòbil el resultat és que hem estat focalitzant tant sovint que provoquem que la miopia pugui aparèixer abans.

iStock 1299158758
 

La regladel 20-20-20 que també val per a nosaltres

Davant això, queda clar que limitar les pantalles també és recomanable perquè tenen un component addictiu vinculat a l’oci. Els nord-americans tenen un sistema que s’anomena 20-20-20 i que serveix per descansar i oferir una mica d’higiene visual al nostre cos. Es tracta de fer un descans cada 20 minuts, per mirar durant 20 segons a 20 peus de distància (uns sis metres). Així aconsegueixen frenar problemes de mals de cap, evitar sobreesforços i agafar l’hàbit de descansar.

Es pot frenar la progressió de la miopia?

Actualment hi ha certs tractaments que busquen frenar la progressió de la miopia, ja que com més elevada sigui la graduació, més problemes de retina, glaucoma o cataracta pot associar... Per què? Principalment perquè si la miopia apareix abans, aquesta sempre es quedarà com està o seguirà pujant, ja no desapareix. Per això, es pot frenar la progressió amb tractament farmacològic o amb lents de contacte o vidres de control de miopia que han de ser indicats i supervisats per un oftalmòleg.

En tot cas, cal seguir les recomanacions dels pediatres: res de pantalles abans dels dos anys, un ús esporàdic fins els cinc i a partir dels cinc anys, amb moderació.

I si fem més coses a l’aire lliure, descansem la vista cada 20 minuts i busquem alternatives a les pantalles (televisió, tauletes, mòbils, consoles), millor que millor.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive