En plena època d’emergència climàtica, amb qüestions com ara la sequera, l’augment de les temperatures i els fenòmens climàtics extrems, l’aposta per la sostenibilitat és clau. I és per això que el Port de Mataró ha impulsat un seguit d’iniciatives que mostren que el respecte pel medi ambient és una prioritat .
Certificats de qualitat
El Port de Mataró compta amb una llarga col·lecció d’acreditacions que certifiquen la seva qualitat mediambiental, com ara el certificat de qualitat ISO 9001, l’ISO 14001 (un estàndard mundial de gestió mediambiental), el certificat EMAS de la Unió Europea, o la Bandera Blava, per als ports que acompleixin una sèrie de condicions ambientals i d’instal·lacions. Recentment també ha rebut la certificació Biosphere pel seu compromís d’apostar per la sostenibilitat. “Introduïm tota mena d’innovacions per ser més sostenibles i respectuosos amb l’entorn”, destaca la gerent del Consorci del Port, Margarita Díez.
Estalvi energètic
El Port de Mataró ha implementat un sistema innovador que permet estalviar el 12% del consum de les instal·lacions, a través d’un superconductor que minimitza les pèrdues en aquest àmbit. A més, s’han instal·lat plaques solars a diferents punts del port que permeten aplicar l’autoconsum energètic a les oficines del consorci, la font ornamental o els pantalans.
Mobilitat sostenible
El Port de Mataró compta amb quatre nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics, situats al pàrquing de l’esplanada i també al costat de l’Hotel Atenea Port de Mataró. Són punts de 22kw, que permeten fer les recàrregues de la majoria de vehicles d’aquestes característiques en unes dues hores. El Port té previst instal·lar dos nous punts més. A banda, cal destacar l’aposta per a la mobilitat en bicicleta, amb el carril bici que recorre el port i també aparcaments específics per aquests vehicles.
Promoció de l’entorn natural
Des del Port de Mataró es promou el coneixement del medi natural de l’entorn, fent pedagogia i difusió en col·laboració amb entitats com ara l’associació Posidònia 2021, que fa un seguiment de l’estat de la pradera de posidònia a la costa mataronina, de gran valor mediambiental. Al Port també hi ha varat el Sant Ramon, un dels vaixells de vela llatina més grans i més antics encara en funcionament, que ha estat recuperat per l’associació BricBarca per oferir activitats didàctiques, com ara una escola de vela llatina per a petits i grans, cursos de navegació clàssica i navegacions per descobrir la costa. A banda, s’ha creat un itinerari pedagògic pel passeig del braç del Port amb plafons dedicats a qüestions com la presència de dofins a la costa mataronina, els esports nàutics, el canvi climàtic o la pròpia posidònia.
Promoció de l’esport i de la vida saludable
El Port de Mataró compta amb diferents associacions i organismes dedicades a l’esport nàutic, com ara l’Escola de Vela, que té un projecte social inclusiu molt potent que cada cop arriba a més escoles. O el Club de Rem Mataró, que s’obre a la ciutadania per conèixer aquest esport. “Volem que el Port esdevingui la porta dels mataronins al mar”, explica Díez. Quelcom que s’ha potenciat amb l’obertura del nou mirador, al final del passeig del braç, que ha tingut una gran rebuda. Des de la seva inauguració al març ja hi ha passat unes 40.000 persones.
El repte de fer front a la sequera
De cara a combatre la sequera, al Port de Mataró estan reconfigurant el sistema de jardineria amb plantacions de baix consum hídric i noves formes de rec, mentre que la font ornamental seguirà funcionant però evitant les hores de màxima insolació perquè no hi hagi pèrdues per evaporació (el sistema es basa en la recircularització, així que no es llença aigua). També s’ha canviat el sistema de neteja dels pantalans, que ara es fa amb aigua de mar. Els parterres de gespa de la zona superior s’estan substituint per noves zones de joc infantil.
Comentaris