La crema solar, vital a l'estiu. Foto: iStock
La crema solar, vital a l'estiu. Foto: iStock

Retiren aquestes cremes solars de marques conegudes: no protegeixen com cal

En un moviment sense precedents, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), depenent del Ministeri de Sanitat, retira lots de cremes solars de marques reconegudes com Vichy, Rituals, Biotherm,

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), depenent del Ministeri de Sanitat, ha ordenat la retirada del mercat de diversos lots de cremes solars de marques reconegudes com Vichy, Rituals, Biotherm, entre altres. Aquesta decisió dràstica es basa en els resultats d'un informe elaborat per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), el qual ha posat de manifest discrepàncies significatives entre el factor de protecció solar (SPF) anunciat en l'etiquetatge dels productes i l'eficàcia real que ofereixen.

D'acord amb l'informe de l'OCU, productes com la crema Rituals Invisible Sun Protection Face Cream SPF 50+, Vichy Capital Soleil Crème Onctueuse Protectrice SPF 50+, Biotherm Waterlover Face Sunscreen SPF 50+, i altres de marques com Nivea, Lancaster, Piz Buin, han estat sotmesos a assajos que han evidenciat una protecció inferior a l'anunciada. Especialment preocupant és el fet que, mentre les cremes prometen una protecció "molt alta", l'OCU les ha qualificat només com a "alta", evidenciant així una mancança en la seva capacitat de protecció.

En resposta, l'AEMPS ha actuat ràpidament, notificant a les empreses afectades sobre els incompliments detectats i ordenant la cessació de la comercialització i la retirada dels lots implicats del mercat. Aquesta mesura reafirma el compromís de l'agència en garantir la seguretat i eficàcia dels productes sanitaris i cosmètics disponibles per al consumidor.

Una gran quantitat de cremes no compleixen el reglament

La legislació de la Unió Europea classifica els protectors solars com a productes cosmètics, exigint que aquests compleixin amb estrictes garanties de seguretat i eficàcia abans de ser oferts al públic. Tot i això, cal recordar que, en aquest sector, no es realitza cap procediment d'autorització prèvia per part de les autoritats sanitàries, recaient la responsabilitat sobre les empreses productores per assegurar el compliment normatiu.

El cas exposat per l'OCU i les accions subsegüents de l'AEMPS posen en relleu una preocupació major: en el seu estudi, que va incloure quinze cremes solars facials amb SPF 50 o SPF 50+ disponibles al mercat espanyol, l'OCU va trobar que gairebé la meitat d'aquests productes no complien amb la protecció promesa, tant pel que fa a l'SPF com a la protecció UVA.

Aquesta situació no només qüestiona la fiabilitat de les afirmacions de protecció solar dels productes, sinó que també reforça la importància de realitzar controls i tests independents que assegurin la transparència i la seguretat dels productes cosmètics. La salut pública, i en particular la protecció contra els efectes nocius del sol, demana una vigilància constant i un marc regulador que garanteixi productes segurs i efectius per als consumidors.

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive