D'on venen les tapes?
D'on venen les tapes?

El truc dels números imparells en les tapes perquè en demanis més

Realitat o teoria esbojarrada? Us expliquem les teories que corren sobre aquest tema de les tapes.

El matemàtic i divulgador científic Santi García Cremades va exposar a TVE una teoria que ha aixecat certa polèmica. Durant el programa 'Mapi', un espai-concurs protagonitzat per una nena virtual que torna bojos a celebrities amb les seves preguntes, el col·laborador va explicar per què a molts bars i restaurants (amb més freqüència a franquícies) es produeix un dilema que genera que els clients, de vegades, hagin de consumir més del que inicialment volien.

En diu la norma dels nombres primers i és molt senzilla d'entendre. Per què les tapes sempre van en nombre imparell i un se n'ha de menjar una de més o una de menys?, llançava a l'aire. El motiu, explica García Cremades, és que els restaurants i bars d'Espanya són molt llestos i usen la norma dels números primers.

En què consisteix? Molt senzill. Consisteix a muntar racions de nombres primers, com el 2, el 3, el 5, el 7, l'11... Com que un nombre primer és aquell que només es pot dividir entre 1 i ell mateix, llevat que el nombre de comensals coincideixi amb el de racions el problema està servit. D'aquesta manera s'aconsegueix que el repartiment no sigui equitatiu i que s'hagin de demanar més racions perquè tothom mengi per igual, resumeix el matemàtic.

Així, per exemple, si vas a un local i et posen una ració de 7 croquetes, difícilment es podran repartir sense que sorgeixin conflictes. Sempre restarà al plat 'la croqueta de la disputa'. Si són tres comensals, a un n'hi toca una de més. Si són dos o quatre, a un n'hi toca una de menys. Estem “obligats” a demanar més i més racions fins a quadrar aquest número, conclou.

A la inversa, també

Aquesta norma no és estricta, i de vegades es produeix a la inversa: si el nombre de comensals és un nombre primer (per exemple 3 o 5), la ració pot ser de 4, 6 o 8 elements. Així, el conflicte continua existint i els clients es veuen en la necessitat de repartir desigualment o, en molts casos, de demanar una ració més.

En un programa radiofònic en el qual col·labora a RNE, García Cremades va aconseguir el testimoni d'un cambrer que admetia que feien servir aquesta norma a l'hora de servir racions. D’altra banda, les reaccions entre els internautes i els espectadors no es van fer esperar, i més d'un va discrepar de la teoria: “Doncs conec molts llocs on posen 6 aletes o 6 croquetes, fins i tot es poden demanar per unitats”, apuntava una espectadora. Teoria veritable o fruit de la imaginació, la de García Cremades?

Font: lasprovincias.es.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive