Menys d'un 1% dels restaurants són aptes per a celíacs
Menys d'un 1% dels restaurants són aptes per a celíacs

Capgròs.com - ACN

Menys d'un 1% dels restaurants són aptes per a celíacs

Celíacs de Catalunya diu que més del 80% dels que ofereixen menjar sense gluten no compleix els reglaments europeus

L'Associació Celíacs de Catalunya ha denunciat que menys d'un 1% dels establiments de restauració és apte per persones amb celiaquia. Segons les seves xifres, són 323 els establiments del sector de la restauració acreditats gratuïtament per l'Associació, un 0,85% dels 37.000 existents. Afegeixen que més del 80% dels establiments que ofereixen menjar sense gluten no compleixen el reglament europeus sobre la informació alimentària facilitada al consumidor i sobre l'etiquetatge dels productes sense gluten en productes no envasats. L'associació assegura que a Barcelona més de 1.270 restaurants indiquen que tenen opcions sense gluten però d'aquests, només 79 són realment segurs per a celíacs. 

L'organització atribueix aquesta situació a la poca informació que l'administració pública facilita als restauradors, així com a la manca de seguiment en el compliment de les normatives europees. Davant d'això, ha impulsat la campanya 'La celiaquia es combat a la taula', una doble crida a restauradors perquè acreditin els seus establiments com a segurs a través del servei gratuït de l'entitat i a les administracions perquè intensifiquin la tasca de control.

Augment exponencial de reclamacions

Des del 2014 han augmentat en més d'un 600% les reclamacions que rep l'associació per intoxicacions en establiments no acreditats que ofereixen productes sense gluten. Aquesta situació ha estat denunciada davant l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària i l'Agència de Salut Pública de Catalunya, però des de l'associació asseguren que no s'han imposat les revisions als establiments per part de l'administració pública.

Celíacs de Catalunya ha posat en marxa el Projecte Restauració, a través del qual ofereix formació gratuïta als restauradors, informació al col·lectiu celíac sobre el risc que suposa menjar als restaurants no acreditats i gestionar les reclamacions per contaminació. També s'està fent una tasca de conscienciació als centres educatius. En el marc d'aquest darrer projecte i coincidint amb el Dia Internacional de la Celiaquia, 173 centres escolars oferirà aquest dilluns un menú sense gluten a tots els alumnes.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive