iStock 1345279686
iStock 1345279686

La majoria del sector de la restauració no veu rendible el delivery

El xef Ferran Adrià reconeix que molts restaurants "gastronòmics" van abandonar el delivery després del confinament

El 85% dels directius del sector de la restauració creuen que el model actual de repartiment a domicili no és sostenible econòmicament. Malgrat això, una enquesta presentada aquest dimecres al saló Alimentaria apunta que aquest canal té una perspectiva de creixement a Espanya del 47% en cinc anys tot i el context inflacionista. "El delivery no és una obligació, és una opció", ressalta un dels responsables de l'informe elaborat per la patronal AECOC, Pablo de la Rica. L'estudi s'ha realitzat amb el suport de elBullifoundation i el xef Ferran Adrià, qui ha reconegut que el menjar a domicili no és el context idoni pels restaurants "gastronòmics" i ha ressaltat que molts d'aquests negocis van abandonar aquesta aposta després del confinament.

Durant la pandèmia els negocis de restauració amb serveis de menjar a domicili o per emportar es va triplicar, passant del 10 al 30% en pocs mesos. Tanmateix, aquesta opció no s'ha demostrat adequada per tots els restauradors. Segons l'AECOC, a mesura que creix la dependència del delivery, cau la rendibilitat d'un establiment de restauració.

Tot i aquestes dades, des del sector es preveu un escenari d'elevat creixement del mercat del menjar a domicili seguint la una tendència internacional d'increment sostingut. "Als Estats Units parlem d'un volum de 285.000 milions de dòlars i a la Xina ja hi ha més de vuit milions de 'riders'", assevera de la Rica.

Moments de consum molt concrets

De fet, el sector del delivery creix en tots els "moments de consum", fins i tot aquells menys donats a demanar menjar a domicili. És el cas dels esmorzars, que tot i que encara tenen un pes petit, del 5% sobre el total de comandes, segons de la Roca han crescut més d'un 400% els darrers temps.

En la mateixa línia, Ferran Adrià ha reconegut que el menjar a domicili és un fenomen que ha arribat "per quedar-se" i és "complementari" a la restauració tradicional. "La gent volem sortir i el que és important és l'acte social que és anar a un restaurant", ha apuntat en declaracions a la premsa després de la presentació de l'estudi.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive