El mític Palomares és una de les instal·lacions de platja que corre perill a Vilassar de Mar.
El mític Palomares és una de les instal·lacions de platja que corre perill a Vilassar de Mar.

L’espasa de Damocles cau sobre el mític Palomares de Vilassar

El restaurant de platja més icònic de Vilassar de Mar ha de tancar per la Llei de Costes però l’Ajuntament intenta a Madrid salvar l’edifici per a uns altres usos

El Palomares de Vilassar de Mar és, segurament, un dels restaurants de platja més coneguts i icònics de tot el Maresme. Situat a la platja homònima, és tota una referència i alhora conforma la silueta del litoral vilassarenc, juntament amb el Club Nàutic i les casetes de l’Espigí de Garbí. L’aplicació per via judicial de la Llei de Costes és una espasa de Damocles a punt de tallar els tres caps. Però Vilassar de Mar intentarà fins al final preservar el que considera edificis patrimonials a primera línia de mar.

El que és segur d’aquesta història és que aquest estiu ja no es podrà menjar al Palomares. El restaurant té data de tancament: el 14 de maig. Aquell dia serà el darrer de mig segle d’història d’aquest establiment, molt de mar, molt de peix, molt de marisc i alhora bent popular. El Palomares s’acaba com a establiment gastronòmic per imposició del Ministeri i en aplicació de la Llei de Costes. Tanca el restaurant per procedir a l’enderroc d’una construcció massa a prop de mar dret a llei. Però intentar evitar aquest enderroc i el del Club Nàutic i les casetes de l’Espigó de Garbí és el que concentra ara tota la intenció i activitat de l’Ajuntament de Vilassar de Mar. Hi ha clam per mirar de salvar el Palomares.

El restaurant de platja més icònic de Vilassar de Mar ha de tancar per la Llei de Costes però l’Ajuntament intenta a Madrid salvar l’edifici per a uns altres usos

Moviments ‘in extremis’ a Madrid

L'alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, s'ha reunit aquest dimecres 15 de març amb la Directora General de la Costa i el Mar, Ana Maria Oñoro Valenciano, al Ministeri de Transició Ecològica, per tal de plantejar la necessitat de conservar les edificacions que Vilassar de Mar té a la platja i que constitueixen part del seu patrimoni cultural, social i esportiu: les casetes de l'Espigó de Garbí, el Club Nàutic i les instal·lacions que allotgen el Palomares.

L'Ajuntament de Vilassar de Mar ha explicat a Madrid el projecte global que està preparant per a la conservació d'aquestes instal·lacions a partir d'un pla d'usos de caràcter cultural i esportiu. Aquest projecte contempla diferents propostes d'entitats de Vilassar de Mar (Bricbarca, Associació de pescadors de l'Espigó de Garbí, Club Nàutic, Club Patí Català) i planteja tres actuacions:

 1. Base nàutica a l'Espigó de Garbí, que tindrà com a instal·lació de base les casetes dels pescadors, les quals es destinaran a usos complementaris de la base nàutica.
 2. El Club Nàutic de Vilassar de Mar, com a espai de formació i aprenentatge en el món de la vela.
 3. Les instal·lacions del Palomares, com a espai de cultura de la pesca i la història marinera de Vilassar de Mar.
   

Hi ha partit

La valoració que es fa de la reunió és d'entrada positiva, perquè des del Ministeri s'ha rebut bé la proposta de fer un pla d'usos, però caldrà superar l'escull de la resolució judicial que dicta l'aturada de l'activitat del Palomares i el posterior enderrocament. El Ministeri de Transició Ecològica s'ha compromès a elaborar un nou informe amb la nova proposta d'usos però sense garantir-ne el resultat final. A la reunió, l'alcalde ha estat acompanyat de quatre persones representatives del món associatiu i cultural de Vilassar de Mar: Josep Sánchez Llibre, Carlos Sánchez, Agustí Martín i Manel Silva.

D'altra banda, l'Ajuntament de Vilassar de Mar reclama als partits polítics catalans que tenen representació al Senat que impulsin una modificació de la llei de costes que permeti la presència d'instal·lacions i barques d'avarada en sorra, com el patí català i les barques de pesca històriques, per tal de poder conservar el patrimoni cultural i esportiu català. En aquest sentit, s'està preparant un informe sobre aquesta qüestió.

Així mateix, l'Ajuntament de Vilassar de Mar està en contacte amb les diferents administracions per tractar aquest tema: tant amb la Direcció de costes del Ministeri de Transició Ecològica, com amb la direcció de Costes del Departament de Territori, la Direcció de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i la Secretaria General de l'Esport de la Generalitat.

Arxivat a:

Comentaris (6)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive