El sector de l'hostaleria i la restauració no escapa del procés de robotització que s'estén des de fa temps a altres àrees de l'economia com la indústria o la construcció. Gradualment, es multiplica l'oferta d'androides pensats per substituir o complementar tasques que durant dècades han fet cambrers, 'barmans' o, més recentment, repartidors a domicili. La fira Hostelco mostra algunes d'aquestes innovacions que, tot i l'interès de part de l'empresariat, topa amb uns costos d'introducció elevats –un braç robòtic per automatitzar una barra de bar pot costar fins a 60.000 euros- i buits legislatius, com el que dificulta l'arribada a Catalunya de nous 'riders' automàtics de repartiment a domicili.
Precisament, Flipdish i Goggo són dues empreses del sector de la restauració que s'han aliat per intentar introduir a Espanya els primers robots de repartiment automàtic. En aquests moments, tenen dues propostes, un de grans dimensions pensat per fer de 'rider' de "darrera milla" i un de més petit, pensat per a espais tancats.
En el seu cas, el repte està en les normatives municipals de la majoria de ciutats del país, que encara no contemplen que hi pugui haver robots circulant per les seves voreres repartint menjar o compres. "No hi ha encara una legislació i tot depèn molt del tipus de robot, segons si és un vehicle o no. S'ha de parlar amb cada municipi per tenir autoritzacions específiques per a les proves pilot", reconeix el responsable d'operacions de la firma, Carlos Ortiz.
Actualment, aquesta empresa pionera a Europa està negociant amb els ajuntaments de ciutats com Barcelona o Màlaga. També han arribat a acords amb empreses com Glovo amb l'objectiu que aquesta tecnologia ja present a Miami, Sant Francisco o a molts campus estatunidencs s'introdueixi aviat a tot el vell continent.
Comentaris