Aigua de l'aixeta gratuïta als restaurants?
Aigua de l'aixeta gratuïta als restaurants?

Aigua de l'aixeta gratuïta als restaurants?

La Llei de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular, que va entrar en vigor el 9 d'abril de 2022, recull aquesta proposta.

A ciutats com Madrid és habitual demanar un got d’aigua a un restaurant i que no et cobrin res per ell. De fet, hi ha molts països en els que inclús t’ofereixen una gerra d’aigua gratuïta sense necessitat de demanar-la just a l’arribar al establiment en qüestió.

Tot i això, hi ha restaurants en els que encara avui dia et posen problemes per oferir-te una mica d’aigua de l’aixeta de forma gratuïta, sobretot fora de la capital. Per aquest motiu, i per regular altres aspectes, ha entrat en vigor la Llei de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular des del passat 9 d’abril. A continuació us expliquem en què consisteix i tot el que heu de saber al respecte si rebutgen la vostra petició a un restaurant.  

Ja podeu demanar aigua gratis als restaurants

Bàsicament, el que recull aquesta llei és que "els establiments d’hostaleria i restauració hauran d´oferir sempre als consumidors, clients o usuaris dels seus serveis, la possibilitat de consum d´aigua no envasada de forma gratuïta i complementària a l´oferta del mateix establiment". L’objectiu principal d’aquesta llei és el de reduir els envasos d’un sol ús com les ampolles petites d’aigua per poder així disminuir la contaminació que suposa la seva creació, circulació i demés.

La implementació d’aquesta norma suposa una reducció de les vendes, ja que els establiments hostalers com bars i restaurants que fins ara guanyaven una part dels seus beneficis venent ampolles d’aigua hauran de deixar de fer-ho de forma obligatòria. Per suposat, podran seguir venent ampolles a aquells clients que ho demanin expressament, però no podran negar-se a oferir aigua gratis si és sol·licitada.

D’altra banda, cal assenyalar la despesa que suposarà el fet d’implementar aquesta llei per als negocis hostalers, ja que el cost del increment en el consum de l’aigua en sí es suma a la possible col·locació d’un filtre d'osmosi inversa per eliminar la salinitat de l'aigua (opcional però recomanat per als territoris on l’aigua de l’aixeta no és de gaire qualitat) i gerres o ampolles per servir-la.

Encara és aviat per descobrir com reaccionaran els negocis davant aquesta nova mesura, ja que és probable que uns quants incrementin el preu d’altres dels seus productes o bé trobin la forma d’evitar les pèrdues que hi haurà al tenir que oferir l’aigua gratis. Tot i això, no podran negar-se a oferir-la, ja que al haver entrat en vigor la llei podria ser denunciable.

Més enllà d’aquesta norma, que busca reduir la producció de plàstics d’un sol ús i de residus, a partir del proper 1 de gener de 2023 els comerços minoristes d'alimentació hauran d'habilitar almenys un 20% de la seva superfície per a la venda a granel o envasos reutilitzables. Amb aquest tipus de mesures es pretén optimitzar el sistema dels envasos i reduir poc a poc el seu volum i contaminació que generen.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive