Gambes a l'allet.
Gambes a l'allet.

Redacció

Gambes a l'allet, un plat més fàcil de fer del que sembla

Tapa tradicional del receptari mediterrani, també es pot fer per gaudir-ne sense sortir de casa

Qui no ha segut tranquil·lament un diumenge al migdia al bar de la plaça per fer unes tapes? Qui no ha demanat mai unes gambetes a l’allet? El típic plat que als més pulcres potser espanta per allò de l’alè, però si ens deixem estar de tonteries convindrem que parlem d’una tapa extraordinària, de gran tradició i amb un caràcter gairebé inigualable.

Però, a banda d’assaborir-les al bar també ho podem fer a casa. Com ens ho faríem per elaborar unes gambes a l’allet sense sortir de la nostra zona de confort? Avui en dia tothom ho diu, això de la zona de confort, i segurament aquí no està del tot ben aplicat però, en qualsevol cas, l’article ja adquireix cert prestigi gràcies a aquesta locució que fan servir els autèntics guerrers del dia a dia. Seguim.

A La Cassoleta d’en Xexi, el bloc existeix i en cap cas és fruit de la imaginació de qui escriu aquestes línies, expliquen fil per randa com fer unes magnífiques gambes a l’allet a la cuina de casa. Els passos serien els següents:

  • En primer lloc, hem de fer en rodanxes una bona quantitat d'all. Dues persones serien, com a mínim, mitja cabeça d'alls.
  • En segon lloc, posem una quantitat molt generosa d'oli d'oliva arbequina suau a la paella o cassola, i pugem el foc; si és cassola, l'anem pujant per trams, molt a poc a poc, o se'ns petarà el fang. La quantitat ha de ser generosa perquè l'oli ha de cobrir sense por totes les gambes i l'all.
  • Mentrestant, preparem les gambes; si són congelades, assegurem-nos que estan ben descongelades i seques. És bo, per a tal propòsit, eixugar-les amb paper de cuina. Si són fresques i amb pell, talleu les antenes i les potes que puguin trencar-se de la gamba i embrutar l'oli.
  • Quan l'oli estigui calent però sense fumejar, hi posem l'all i un parell de bitxos secs per persona (entenguem-nos; als súpers hi pots trobar uns pots d'espècies plens de bitxos d'un a un centímetre i mig de llarg; ens referim a aquests. Si teniu bitxo assecat a casa, l'autèntic, dels que fan quatre o cinc dits de llarg, heu de tallar-ne un parell de centímetres per persona).
  • Atenció a aquest punt; l'all comença a bullir dins l'oli, bastant de pressa, amenaçant d'enrossir-se en trenta segons. Ràpidament, agafem les gambetes, llagostins o gambes, les salem i les fiquem a l'oli calent uns segons abans que els alls es posin rossos.
  • Bé; a l'all li falta un no-res per a enrossir-se, i acabem de ficar-hi les gambes que, si són pelades, han de ser translúcides. Objectiu; confitar tot el que hi ha a la cassoleta o paella en uns cinc o set minuts; les gambes es tornaran blanques i els alls deixaran anar un suquet blanc que flotarà a l'oli. Per a fer això, apaguem el foc o el deixem al mínim si és de vitro. Si fem servir cassoleta, apartem la cassola de la font de calor.
  • Mentre remenem amb un moviment de canell la cassola o la paella, anem observant que l'all no es crema, que la cocció baixa però que tampoc s'atura; es comença a fer tot amb l'escalfor de l'oli però molt a poc a poc. Si anem remenant, veurem com els alls dintre l'oli comencen a alliberar un suquet blanc; anem bé. Seguim amb el moviment de canell, remenant la cassola, cuidant la "confitura" fins que l'oli deixa de bullir del tot.

I ja ho tindríem. Un plat per llepar-se’n els dits!

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive