Oli picant
Oli picant

Paula Saez

Com fer oli picant a casa i tenir-ne sempre a mà

Si voleu tenir oli picant sempre disponible a casa per donar-li un toc especial a les pizzes i altres plats, us donem la recepta i ensenyem a preparar-lo.

Amanir els plats amb un toc picant és ideal pels que gaudeixen amb aquest sabor tan especial. Tenir una ampolleta de salsa tabasco a casa pot solucionar-nos aquest aspecte i donar a les faixetes o altres variants mexicanes una explosió picant deliciosa.

També es pot emprar en pizzes, cremes i qualsevol plat amb el que quedi bé, per la qual cosa a continuació us deixem amb la recepta d’un oli picant molt fàcil de preparar que podeu fer a casa i així tenir sempre disponible quan us vingui de gust.

Recepta de l’oli picant

Abans de deixar-vos amb el procés d’elaboració de l’oli picant, cal assenyalar que necessitarem emprar un oli d’oliva verge extra de gran qualitat per aconseguir un sabor més potent i consistent (pot ser de la varietat picual o qualsevol altra que tinguem prop de casa). També és recomanable comptar amb diversos tipus de bitxos per obtenir una intensitat de picant variada. A més, també necessitem tenir un porró o altre tipus de gerra de vidre neta i buida a la cuina per omplir-la amb l’oli que aconseguim com a resultat.

Hi ha dos mètodes d’elaboració vàlids. El primer es basa en incorporar directament tots els ingredients a l’oli o bé escalfar prèviament l’oli que emprarem en la recepta. Ambdós versions són vàlides, però si optem per el segon mètode cal tenir en compte que els ingredients deixaran anar més de pressa les aromes i sabors, per la qual cosa és recomana aquets opció si pensem consumir l’oli en un període de temps curt o bé omplir una ampolla petita.

Ingredients per fer oli picant

  • 1 litre d'oli d'oliva verge extra
  • 2 – 3 bitxos secs (ají picant)
  • 1-2 dents d'all
  • 1 full de llorer
  • Espècies variades (i opcionals) com pebre negre en gra, farigola en branca, pebre vermell picant i alfàbrega.

Preparació pas a pas de l'oli picant

  1. Per començar a fer oli picant casolà hem de netejar bé els bitxos abans d’obrir-los amb un ganivet, tallar-los per la meitat i retirar les llavors parcialment (quantes més deixem més picant estarà l’oli).
  2. Ara pelem l’all i el tallem en làmines gruixudes.
  3. És el torn del llorer. Simplement el netegem amb un drap net per eliminar qualsevol partícula de pols (no cal mullar-lo per rentar-lo). 
  4. Si volem optar pel primer mètode explicat, amb l’oli fred, únicament hem de omplir el recipient hermètic de vidre amb l’oli i afegir-hi tots els ingredients que hem preparat.
  5. Si preferim la segona opció, hem d’abocar l’oli a emprar en una paella i començar a escalfar-lo a temperatura baixa (uns 40ºC), ja que no volem fregir els ingredients sinó macerar-los. Quan tinguem l’oli temperat l’aboquem en un recipient de vidre i el deixem reposar.

Cal tenir en compte que en general es recomana tenir l’oli macerant durant un mes aproximadament abans d’emprar-lo (en el cas de la primera opció, en fred), ja que en cas contrari no haurem deixat suficient temps als ingredients per deixar el seu sabor present a la barreja.  

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive