-
-

Judith Vives

El govern estudia el projecte del Club per acostar la vela als escolars

El regidor d'Esports assegura que la proposta suposarà el 'pas més important' fet fins ara per promocionar els esports nàutics a nivell popular

El govern municipal estudiarà la proposta del Club de vela per impulsar la pràctica d’aquest esport a les escoles de la ciutat. El Club treballa des de fa un parell d’anys en un projecte de vela escolar que vol aprofitar que Mataró té el mar al costat per apropar els esports nàutics als escolars. Aquesta voluntat casa, segons recorda el regidor d’Esports, Ivan Pera, amb el compromís recollit en l’acord de govern de potenciar els esports nàutics i acostar les activitats dels clubs i entitats a tots els ciutadans. “El nostre objectiu és que a Mataró hi hagi l’hàbit de practicar vela”, explica Pera. El regidor recorda que la signatura del conveni corresponent al Pla de Millora Esportiva amb el Club de Vela ja tenia com a objectiu el potenciar la vela. A més, cita el suport al projecte Solaris i l’entrada en funcionament de la Base nàutica al port de Mataró com altres passos realitzats fins ara per promocionar la nàutica i la vela a la ciutat. Pera veu en el projecte de Vela escolar del Club de Vela, “el pas més important” fet fins ara en aquest sentit. No obstant, el regidor afegeix que ara cal “estudiar la proposta i fer que sigui viable”.

La idea del Club de Vela és acostar la pràctica de la vela als alumnes de primària i de secundària, a partir de diferents propostes que van des dels anomenats batejos de mar fins a la realització d’una assignatura optativa. “Creiem que ara és el moment de dur la vela a les escoles”, explica Josep Garcia, director tècnic de l’Escola del Club de Vela Mataró i un dels responsables del projecte juntament amb Xavier Amorós. Garcia explica que la proposta inclou una unitat didàctica pensada pels alumnes de sisè de primària, que consistiria en un curs d’unes quinze hores durant les quals els estudiants rebrien formació bàsica teòrica i pràctica sobre la vela. De cara a la secundària, es pensa en una assignatura optativa inclosa dins l’àrea d’educació física que es podria desenvolupar al llarg de tot un trimestre. Amorós explica que l’objectiu és que els escolars “puguin navegar de forma continuada, de manera gratuïta i amb una base pedagògica”. Els responsables del Club de Vela expliquen que aquesta activitat afavoreix el treball en equip però també l’autonomia de l’escolar, així com també permet treballar a nivell pràctic coneixements teòrics de les àrees de matemàtiques o ciències.

Projecte presentat a les escoles

El Club de Vela ha presentat el seu projecte tant als departaments d’Esports i Educació de l’Ajuntament com també a una vintena de centres escolars de primària i secundària de la ciutat. Garcia assegura que la proposta ha tingut molt bona acollida i que molts dels centres han signat una carta demanant a l’Ajuntament la seva implicació per poder posar en marxa aquesta activitat. Entre els centres més engrescades amb el projecte i a l’escola Mare de Déu de Lourdes. La presidenta de l’AMPA, Marta Casas, explica que han demanat una subvenció a l’Ajuntament per tal de poder posar en pràctica aquesta activitat aquest mateix curs. “La idea és fer una setmana blava i que els alumnes d’entre vuit i nou anys puguin passar un dia al mar fent aquesta activitat”, explica. La idea de l’AMPA, afegeix la seva presidenta, és que aquesta activitat pugui convertir-se en una matèria més que s’ofereixi dins l’horari lectiu.

La regidora d’Educació, Conxita Calvo, explica per la seva banda que el consistori té “un gran interès en potenciar l’activitat nàutica”. Per això, una altra idea des d’Educació passa per impulsar als centres de Formació Professional un cicle formatiu especialitzat en la mecànica nàutica. Segons Calvo, aquests projectes són “interessats” però han de superar “l’escull econòmic”. Per això, afegeix, caldrà buscar el suport de l’àmbit privat.

D’altra banda, El grup municipal del PPC també s’ha interessat per aquesta iniciativa ja que entenen que la Vela escolar encaixa en el projecte Mataró Marítim i que podria ser “un motor clau” per consolidar la ciutat com a capital nàutica. Així ho van recollir en el seu programa electoral del 2007, en el qual ja van incloure la proposta de celebrar una setmana blava per a les escoles de la ciutat amb l'objectiu de crear cultura del mar a la ciutat. Ara els populars s’han reunit amb representants del Club de Vela i d’escoles de la ciutat per tal de conèixer els detalls del projecte. A més, han organitzat de cara al proper 3 de juny al Port de Mataró una taula rodona per debatre sobre aquesta qüestió, i a la qual s’hi ha convidat representants del món esportiu i educatiu.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive