Els Tres Tombs més coneguts, a una horeta de casa
Els Tres Tombs més coneguts, a una horeta de casa

Els Tres Tombs més coneguts, a una horeta de casa

Els Tonis de Taradell sortiran amb la meitat d'animals per la dificultat de trobar bestiar després de la pandèmia

Són, segurament, els Tres Tombs més coneguts bo i que no s'anomenen així i tenen nomenclatura pròpia. I tornen enguany amb un certa condicionant. Els animals que desfilaran diumenge pels carrers de Taradell durant la festa dels Tonis es reduiran gairebé a la meitat en comparació a un passant normal. Si bé abans de la pandèmia els Tonis comptaven amb una vuitantena de carros tibats per animals, enguany aquesta xifra cau fins a la quarantena. El president de l'entitat, Josep Presseguer, explica a l'ACN que arran de la pandèmia molts han deixat de tenir bestiar o els han sacrificat. A més, la festa fa tres edicions que aplica un protocol de benestar animal i ara trobar animals que en compleixin tots els requisits és "complicat", assegura Presseguer. A partir de divendres alguns carros s'exposaran al carrer per donar visibilitat al patrimoni que no desfilarà diumenge.

Després d'uns anys amb fortes restriccions per culpa de la pandèmia, les celebracions populars també van recuperant la normalitat. Lluny de les mesures per evitar contagis, ara algunes festes pateixen altres conseqüències. "El covid ha perjudicat el món animal de les festes, s'han perdut molts animals", diu Josep Presseguer, president dels Tonis de Taradell. "Molts amos d'animals, pel tema del cost alimentari, se'ls han hagut de treure", lamenta.

Un altre dels factors que fa que tampoc hi hagi hagut marge per aconseguir més animals aquest any ha estat el fet que l'entitat s'ha mostrat determinada per complir amb el protocol de benestar animal. "Ara no volem anar a buscar animals a corre-cuita i que tornem enrere", assenyala Presseguer. L'any 2020 Taradell va adoptar un protocol de benestar animal pioner a Catalunya, que va ser consensuat amb la Fundació per a l'Assessorament i Acció en defensa dels Animals (FAADA).

Més benestar animal

La idea dels Tonis és anar creixent "mica en mica". "Busquem animals a gent que els pugui tenir com els tenim aquí a Taradell, que surten a passejar el cap de setmana i que després s'aprofiten per la festa, però que són animals que estan acostumats a gent i a anar per carrers. És una feina d'anar-los a veure i provar si s'adapten a les característiques de la nostra festa", explica Josep Presseguer. "Ho volem fer bé, anar a poc a poc, no volem créixer amb qualsevol animal, perquè no volem tornar enrere", afegeix.

Des de fa tres anys s'han anat introduint millores a la festa en relació al benestar animal, assessorades per experts. S'han canviat algunes metodologies, com per exemple fer que les sortides dels carros siguin totes des d'un mateix punt o que quan arriben els animals fer que de seguida trepitgin el terra i evitar mantenir-los tancats ens els transports. Aquest any, una de les novetats en relació al benestar és que els animals només els portaran els seus propietaris.

Canvi de paradigma de la festa

Pels carrers de Taradell, durant el passant de diumenge, es podran veure una selecció dels 40 millors carros que han recuperat els Tonis i que representen el patrimoni del poble. La resta es podran veure exposats al carrer durant el cap de setmana "on la gent els pugui veure i tocar". "Estem fent un canvi de festa on allò important no sigui l'animal, sinó que sigui el patrimoni", destaca Josep Presseguer. En aquesta edició la cistelleria pren protagonisme i fins i tot s'han plantejat alguns tallers sobre aquest ofici.

Pel que fa al Toni d'Honor d'enguany, enguany s'ha distingit la pel·lícula 'Alcarràs' de Carla Simón. Durant el passant del diumenge una representació dels actors gaudirà d'un passeig en un dels carros. D'altra banda, també s'ha volgut destacar Marta Lloret, la caçadora de Masies, com a convidada d'honor.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive