El Sónar, el gran festival de música electrònica de Barcelona, torna des d'aquest dijous, dia 16, amb la seva edició més esperada. Després de dos anys d'aturada a causa de la Covid, l'esdeveniment es presenta amb tots els seus ingredients característics, que tan han trobat a faltar els amants de la música de ball, del pop i l'electrònia experimentals i de la cultura de club. Els millors DJ's i productors del món, el hip hop més punter i les propostes més trencadores, encapçalades per noms com C. Tangana o Chemical Brothers, entre molts altres. En aquest article us desgranem les 10 raons per les que no us podeu perdre el festival
Un dels grans noms de la música estatal, en el seu millor moment
El Sónar 2022 s’ha apuntat el ‘tanto’ de comptar amb C. Tangana, possiblement el reclam més gran del cartell. ‘El Madrileño’ va oferir el mes d’abril passat al Palau Sant Jordi un concert que ha estat qualificat d’antològic, i s’espera que el proper 17 de juny repeteixi la jugada, amb noves sorpreses, a l’escenari del Sonar de Nit, a la Fira Gran Via de l'Hospitalet. El raper ha sacsejat l’escena espanyola i llatinoamericana amb la seva barreja sense complexes de hip hop, dembow, batxata, salsa, rumba i mil gèneres populars més, amb col·laboracions de renom i un carisma sense límits. Ell sol val l’entrada.
La química segueix sorgint efecte
The Chemical Brothers van encapçalar, ara fa més de 25 anys (es diu aviat!) una de les grans revolucions de la música electrònica. Tom Rowlands i Ed Simmons van capgirar l’escena introduint una energia desbocada a les seves produccions, barreja de techno, hip hop, psicodèlia i samples de guitarres, que es traslladava a uns directes que eren pur terrabastall. Un quart de segle després no han perdut ni un gram d’aquesta intensitat en viu. Uns fixes en el cartell del Sónar, feia set anys que no es passaven pel festival barceloní. Ho faran amb un nou show audiovisual per presentar el seu darrer disc, ‘No Geography’
No hi ha ningú com Arca
Al Sónar no s’hi va a veure shows convencionals. S’hi assisteix perquè el festival aposta per noms com Arca, una de les estrelles més inclassificables de la música actual. Dona trans llatina no binària, és una diva com cap altra. Habitual del festival, actuarà per primer cop al Sonar de Nit, amb un nou show en directe on mostrarà la seva impressionant barreja de música de club, ‘noise’, experimentació i la tradició sonora de la seva Veneçuela natal. Pur talent transformador.
L’irresistible poder del kuduro
Hi ha tants noms a destacar del cartell del Sonar que triar-ne un de sol és pur caprici, però val la pena destacar Engracia Domingos Da Silva, coneguda com a Pongo, la ‘padrina’ d’una escena que en els darrers 15 anys ha revolucionat el pop global. Pongo va ser l’autora de Wegue Wegue, el tema de kuduro que va catapultar el grup portuguès i angoleny Buraka Som Sistema. Amb tan sols 30 anys és una veterana de l’escena que barreja el gènere angoleny amb techno, sons electrònics i altres corrents com el dancehall i el pop.El seu nou disc està ple d’himnes per ballar desenfrenadament, i el presentarà al Sonar de Dia, a Fira Montjuic.
El nou espectacle d’Arnal i Bagés
Als inicis de la seva carrera, Maria Arnal i Marcel Bagés difícilment haurien pogut encaixar amb un festival com el Sonar, malgrat que la seva aposta per recuperar i actualitzar cançons tradicionals mediterrànies ho era molt, de moderna. Però amb els anys el seu discurs musical ha evolucionat cap als sons electrònics i la música contemporània, tal i com van demostrar en el seu espectacular disc ‘Clamor’. El duo ha preparat un show especial per al festival, Hiperutopia, un viatge còsmic per l’univers d’aquest darrer disc, que des del Sonar prometen que serà un dels directes més ambiciosos i emocionants que es poden veure avui en dia.
Sense lloc per als ‘peleles’
‘Me tenia que robar todas las prendas, ahora pago todos los meses a hacienda’, diu Morad a la seva cèlebre sessió Bzrp. L’ascens del raper des del barri de La Florida de l’Hospitalet a l’estrellat internacional ha estat un dels recorreguts més comentats dels darrers anys. El controvertit músic, amb una actitud vital que concorda perfectament amb els relats dels conflictes de la vida al carrer que deixa anar amb el seu flow elàstic i magnètic, serà una de les estrelles del Sónar de Dia. Impossible que l’autor de hits com ‘Pelele’ o ‘Motorola’, que compta per milions les escoltes acumulades a les plataformes online, no deixi petit l’escenari que li han concedit al recinte firal.
Els millors DJ's del mon
El Sónar és, per davant de tot, un festival per anar-hi a ballar. Per gaudir-hi, a gran escala, de la cultura de club. Per això, el festival congrega cada any els millors DJ’s del món, i aquest 2022 no és cap excepció. Tant de dia com de nit, la llista fa impressió, destacant especialment la gran presència femenina. Eric Prydz, Avalon Emerson, The Blessed Madonna, Charlotte de Witte, Joy Orbison, Jennifer Cardini, Midland amb Shanti Celeste, Richie Hawtin, Tiga... Per tornar-se boig.
Un oasi de felicitat per a tots els col·lectius
Més enllà de les novetats de cada any en forma de nous escenaris i iniciatives o de tal o qual nom que sigui el gran reclam el cartell de cada edició, hi ha elements que es mantenen any rere any i que són l’essència del Sónar. El més important, és que durant tres dies esdevé un oasi de felicitat per als assistents. Una bombolla de llibertat, de desconnexió del món, que queda reflectida en el somriure permanent (no sempre provocat per elements psicoactius, malpensats!) del públic entregat a la música, a la festa, a l’ambient de relax i despreocupació. El festival no és tan sols (que també) una cita per al ‘hedonisme; també és un refugi per a molts col·lectius que massa sovint han de fer front a violències de tota mena durant la resta de l’any.
Sonar +D, accessible a tothom
Un renovat Sónar+D es replegarà al Palau de Congressos alhora que la seva proposta es fusiona més amb la del festival musical, amb nous escenaris i formats. El congrés professional abandona el Pavelló 4 i a l'annex Palau de Congressos inaugura l'àrea de debat SonarÀgora, un nou escenari audiovisual d'alta tecnologia (Stage+D) i un espai expositiu per a art digital. El festival absorbeix d'aquesta manera part de l'activitat de Sónar+D, també amb un escenari Sónar Complex enguany "abocat" (com l'Stage+D) a aquest tipus de propostes. Així es dilueixen les fronteres entre festival i congrés, per proposar una experiència més complerta pel visitant, sobretot pel públic general que podrà accedir a continguts que havien estat més patrimoni dels professionals. Sónar+D comptarà amb més de 50 ponents, estrenarà nous espais al Palau de Congressos i inaugurarà l’àrea de debat SonarÀgora i el nou escenari Stage+D, dedicat a talks amb un alt component audiovisual i a les presentacions híbrides, entre la conferència i l’espectacle.
Intervencions sonores a la ciutat
Una de les novetats programació SonarExtra, que planteja un recorregut per tres intervencions sonores al centre de Barcelona, al llarg de la setmana del festival. Al Palau Güell es podrà escoltar per primer cop a l'Estat un 'Hyperorgan' dels músics berlinesos gamut inc, Santi Vilanova (Playmodes) i l'orguener Albert Blancafort; la Fundació Antoni Tàpies permetrà visitar la instal·lació sonora Sondear, del desaparegut artista finlandès Mika Vainio; i l'Hotel Me Barcelona acollirà la instal·lació audiovisual immersiva 'Transient', de l'artista italià Quayola.
Comentaris