La Sagrada Família dels museus obre per fi les seves portes
La Sagrada Família dels museus obre per fi les seves portes

La Sagrada Família dels museus obre per fi les seves portes

El Museu Casteller de Catalunya a Valls obrirà divendres vinent després de dècades d'entrebancs

A Catalunya, quan una cosa s'allarga i es fa esperar durant temps i temps se sol comparar amb la Sagrada Família. El temple d'Antoni Gaudí que porta més d'un segle en construcció és el paràmetre i la metàfora. Per això de l'estrena que se celebra aquest divendres 8 de setembre se'n pot dir 'la Sagrada Familia dels museus catalans'. I és que el pròxim divendres 8 de setembre s'obriran les portes de Món Casteller, el Museu Casteller de Catalunya a Valls, després de dècades d'entrebancs i de dates posposades.

Malgrat això, la museografia s'ha actualitzat i hi apareixen fites destacades com el 3 de 9 sense folre carregat pels Xiquets de Valls el 2019 o el pilar de 9 dels Castellers de Vilafranca, per Tots Sants de l'any passat. 

Una història llarga

Durant la segona meitat del segle passat, l'historiador i fotògraf vallenc Pere Català Roca ja va imaginar el Museu Casteller i el 1977 ho va posar sobre la taula al Congrés de Cultura Catalana, fins al punt que l'any següent, el 1978, es va reunir per primera vegada una comissió per tirar endavant aquest equipament. Ja entrant al segle XXI, es va canviar diverses vegades la ubicació del museu, fins que el juny del 2009 es va anunciar la proposta definitiva, amb un edifici de l'arquitecte Dani Freixes. El 2015 es posaria la primera pedra i dos anys després, es van finalitzar les obres per donar pas a la museïtzació de l'espai.

Amb el museu a punt d'obrir, la licitació per explotar l'equipament va quedar deserta, després va arribar la pandèmia i, finalment, un problema burocràtic tornava a atraçar l'obertura aquest mateix any. Ara, gairebé 50 anys després d'aquella primera idea de Museu Casteller, el centre obrirà les portes convidant els visitants a conèixer els castells i tot el món que l'envolta. .

Una anxaneta que es va tenyint dels colors de les diferents colles

Una anxaneta que es va tenyint dels colors de les diferents colles


Força, equilibri, valor i seny

Pel que fa al relat museogràfic, l'espai segueix els principis castellers: força, equilibri, valor i seny. Hi ha projeccions audiovisuals, continguts immersius per sentir les sensacions dins d'un castell o elements gràfics per explicar la història del món casteller. A més, s'organitzaran visites guiades, familiars ludificades o un programa pedagògic per a les escoles.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive