Les campanes han estat una hora exposades. Foto: Campaners de Santa Maria
Les campanes han estat una hora exposades. Foto: Campaners de Santa Maria

Aquest dijous es descobreixen les campanes de Santa Maria

Les campanes litúrgiques tornen a punt per Les Santes i seran exposades i es podran acaronar com a oportunitat històrica: dijous 27 es descobriran en públic

patrocini FinquesGuillem02
 


Des que el març es van baixar les cinc campanes litúrgiques del Campanar de Santa Maria de Mataró que hi havia un objectiu clar: que un cop restaurades tornessin i que ho fessin a punt per Les Santes. La que és una de les notícies mataronines més destacades de l’any a la capital del Maresme va sobre previsió i sí, les campanes tornaran i sí, podran sonar per la Barram i altres ocasions especials de la Festa Major.

El retorn de les campanes ja té data. Dimarts passat, 18 de juny, en el primer aniversari de la mort de Lluís Hugas i en la primera Jornada de Campanologia en format Memorial dedicat a ell es va donar a conèixer la bona nova: les campanes ja estan restaurades, es descobriran en un primer acte el dijous 27 de juny i es podran veure in situ tant uns dies a dins de Santa Maria com a fora, a la plaça, els dies 6 i 7 de juliol. El diumenge 7 de juliol es beneirà la nova campana Carme, sonaran per primera vegada i el dimarts 9 tornarà la grua monumental que les va baixar per enlairar-les i tornar-les a lloc. El Campanar de Santa Maria coneixerà la seva nova campana de mar i recuperarà així les altres quatre: la Juliana, la Semproniana, la Montserrat i la Miquela. Tot a pocs dies de Les Santes, però complint.

La Jornada de Campanologia Memorial Lluís Hugas va servir per al doble propòsit de recordar a l’enyorat Campaner Major de Mataró, líder del campanar i els campaners durant més de quatre dècades i per detallar el procés de restauració que s’ha fet de les campanes. El doctor Francesc Llop va explicar l’objectiu d’aquesta operació: recuperar els tocs antics i la sonoritat genuïna del campana, documentada de fa un segle.


Descobriment, exposició i actes públics

Amb la fal·lera per les campanes que hi ha a la ciutat i l’interès que ha aixecat el procés de restauració, del 27 de juny al 9 de juliol hi haurà l’oportunitat única de veure, acaronar i fotografiar-se amb les cinc campanes. Una oportunitat generacional i històrica que tindrà quatre fases d’actes.

 • Descobriment de les campanes: dijous 27 de juny a les 18.30h
  Les campanes, un cop restaurades, es descobriran en públic a l’interior de Santa Maria.
   
 • Exposició de les campanes: del 27 de juny al 5 de juliol
  Les campanes restaran exposades, amb elements informatius i visites comentades, a l’interior de Santa Maria.
   
 • Campanes al carrer: 6 i 7 de juliol
  Les campanes sortiran a la plaça de Santa Maria, on es faran actes festius i públics, el darrer cap de setmana abans de tornar al seu lloc a dalt del campanar.
   
 • Presentació i benedicció: 7 de juliol a les 12h
  La benedicció preceptiva de la nova campana Carme i la presentació institucional de les altres, just abans d’una missa dominical especial.
   
 • Enlairament: 9 de juliol des del matí
  La grua monumental i els operaris retornaran les campanes al campanar, deparant imatges igual d’espectaculars que el dia de la baixada.
Bentornades, campanes
Bentornades, campanes

Una nova crida a les aportacions  


Fer una aportació al projecte té importants beneficis fiscals

La restauració de les campanes de Santa Maria és un projecte costós i ha esdevingut una  de les notícies més destacades d’aquest any a la capital del Maresme. Compta amb el  suport de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Mataró, però necessita la  captació de patrocinis d’empreses i la recollida de donatius personals que permetin  completar el finançament de totes les intervencions necessàries.  

 • Amb motiu de l’avenç important que suposa l'arribada de les campanes, es fa una altra  crida a sumar més aportacions populars al projecte. 

Les aportacions es poden fer al compte corrent ES74 2100 1059 5102 0013 5597, fent  constar la paraula CAMPANES al concepte de la transferència. Qualsevol quantitat donada  fins a 250 € té una desgravació del 80%. Per exemple, si es realitza una donació de 250  euros, Hisenda en retornarà 200, en forma de deducció, a la següent declaració de Renda.  De 250 euros en amunt, la deducció és del 40%.

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive