El festival d'arts escèniques Temporada Alta recupera la normalitat per aquesta tardor i comptarà amb 107 espectacles i 193 funcions. A més, 22 de les propostes seran estrenes i 8 d'elles es veuran per primera vegada a Catalunya i 9 ho faran en tot l'Estat. El festival aixecarà el teló el 7 d'octubre amb la producció 'L'adversari', dirigida per Julio Manrique. Per altra banda, la producció internacional serà un dels principals pilars de la programació amb 17 espectacles d'11 països diferents. Entre ells hi haurà 'Otel·lo', del lituà Oskar Koršunovas, en què presentarà una versió de l'obra de Shakespeare per tractar el racisme i el feminisme. El Temporada Alta s'allargarà fins el 12 de desembre.
- Registra't en aquest enllaç i personalitza la teva expreriència i encertar amb la programació
Amb l'arribada del setembre i la tornada al curs, també torna un dels festivals per excel·lència a la demarcació de Girona: el Temporada Alta. El certamen d'arts escèniques escalfa motors per recuperar la plena normalitat després de dos anys de restriccions sanitàries. De cara a aquesta tardor, el festival ha programat 107 espectacles i 193 funcions.
L'escena catalana hi tindrà un pes especial amb més d'una 70a de propostes que el públic podrà veure als escenaris gironins. El director del certamen, Salvador Sunyer, ha recordat que el festival està pensat per mostrar el públic "el que es fa a casa" i també per "ensenyar a fora" l'escena contemporània catalana, que està molt ben valorada arreu d'Europa.
En aquest sentit, enguany hi haurà les noves propostes de Cabosanroque ('Flors i viatges') o Mal Pelo ('The Bluebird Call'). Un altre dels espectacles de producció catalana destacats és 'La gran farsa', que Sunyer ja avança que serà "gamberro" perquè es basa "en la monarquia i el sistema judicial", sense especificar de quin país. Tot i així, el director ha remarcat que no volen "adoctrinar" sinó "oferir mirades diferents que facin riure, enfadar, reflexionar o desanimar".
Manrique al capdavant de la inauguració
L'espectacle inaugural, però, recaurà a mans de Julio Manrique. En aquesta ocasió versionarà la novel·la d'Emmanuel Carrère 'L'adversari', que per primera vegada es convertirà en una producció teatral.
A 'L'adversari', Pere Arquillué i Carles Martínez mostraran la història basada en un cas real en què un home s'inventa que ha estudiat medicina i treballa a la Organització Mundial de la Salut (OMS) i quan la família descobreix la mentida, els mata i se suïcida.
Sunyer ha remarcat que el muntatge es concentra en "la imatge del perdedor" i ha avançat que "no serà cap comèdia" i preveu que la producció estigui "al mateix nivell" que el monòleg que va tancar l'anterior edició del festival, 'El cos més bonic que s'haurà trobat mai en aquest lloc', també protagonitzat per Pere Arquillué.
Torna la producció internacional
Aquesta tardor els escenaris gironins tornaran a omplir-se de companyies internacionals després que s'hagin eliminat les restriccions sanitàries. Per això el Temporada Alta comptarà amb 17 propostes internacionals d'11 països diferents. El més destacat és 'Otel·lo', del lituà Oskar Koršunovas. El director repeteix al Temporada Alta després que l'any passat inaugurés el festival amb una versió de 'L'oncle Vània' i en aquesta ocasió ho fa amb una relectura del clàssic de Shakespeare. Koršunovas tractarà temes com el racisme, ja presents en el text original, però canviant de gènere al protagonista, que serà una dona negra.
Un altre dels retorns esperats és l'italià Pippo Delbono que presentarà al públic gironí 'Amore'. En aquesta ocasió el director mostra la seva visió de l'amor, tan melancòlica com veu la vida ell mateix. Romeo Castellucci també torna a Girona amb 'Il Terzo Reich', una "instal·lació basada en el soroll" d'informació que viu la informació diàriament i com implica que al final les paraules perdin el sentit original.
Un homenatge a Sondheim irrepetible
Després de la mort del compositor nord-americà Stephen Sondheim, el Temporada Alta ha decidit retre-li homenatge amb un espectacle únic que servirà per tancar el festival d'enguany. Ho farà de la mà de Mario gas, un dels directors que ha dirigit més musicals de Sondheim a l'Estat ('Sweeney Todd', 'A little night music' o 'Follies').
L'espectacle consistirà en una gala en què participaran artistes de musicals de primer nivell com ara Àngel Llàcer, Jordi Boixaderas o Vicky Peña i comptarà amb una banda d'una desena de músics dalt de l'escenari. 'Sondheim x Sondheim' serà una producció del Temporada Alta que només es podrà veure a Girona i serà "difícilment repetible", segons afirma el director del festival. Aquest espectacle només es podrà veure durant dues nits al Teatre Municipal de Girona.
En l'àmbit musical també destaca la producció del festival que unirà Ute Lemper & Gio Symphonia. En aquest cas, el repertori està format en la música que els nazis van considerar com a degenerada i que ara Lemper recuperarà de la mà de l'orquestra simfònica gironina. De fet, Sunyer ha destacat que aquesta és una de les línies d'actuació del festival, que busca unir artistes internacionals amb d'altres de catalans per aconseguir una projecció fora de Catalunya.
Impulsar l'assistència del públic jove
El festival s'ha proposat propiciar una major assistència de públic jove. En aquesta línia, tothom que tinguin menys de 30 anys pot donar-se d'alta de forma gratuïta a la comunitat Artèria i disposar d'un descompte del 20% en total la programació. A més, es posaran a la venda les entrades restants de cada espectacle per aquest públic el mateix dia de la funció a un preu de 10 euros.
Per col·laborar amb els projectes socials del Temporada Alta, durant la compra d'entrades es podrà fer enguany una donació voluntària d'entre 1 i 5 euros. L'aportació es destinarà íntegrament a la fundació La Ciutat Invisible, que acosta les arts escèniques a les escoles i instituts de Girona i Salt en el marc del festival. El 2023, el Temporada Alta es planteja ampliar els projectes i crear una universitat d'estiu.
Comentaris