Sant Jordi
Notícies relacionades
Sant Jordi

Les novetats d'autors de Mataró i el Maresme per Sant Jordi

Una selecció de títols per aquesta diada de la ma d'escriptors i escriptores de la ciutat i de la comarca, en col·laboració amb Dòria Llibres

patrocini FinquesGuillem02
 

Assaigs històrics, recorreguts pel patrimoni local, recorreguts per la literatura i l'art del país, novel·les realistes o amb molta fantasia i plenes de móns màgics, relats sobre l'adolescència o d'etapes complicades de la vida adulta, i molta poesia. Varietat per triar  i remenar. 

Així es podria resumir la selecció de novetats d'autors de Mataró i el Maresme per aquest Sant Jordi que us oferim a continuació. Una llista que mai serà del tot completa, ja que la producció literària és molt abundant a la comarca, però que ofereix un recorregut forç complet per les diferents propostes que podreu trobar aquests dies a la llibreria.

Una tria de novetats literàries feta per Capgròs amb la col·laboració de la llibreria mataronina Dòria Llibres, que serà una de les parades que hi haurà a la fira que s'instal·larà durant la Diada de Sant Jordi i els dies previs a la plaça de Santa Anna, com és habitual en la programació de la festivitat a Mataró. 

L’estiu passat. Joan Safont Plumed (Comanegra). El periodista i escriptor mataroní dibuixa la geografia de l’estiueig català prenent el testimoni de novel·listes, pintors, dramaturgs, músics i poetes. De Calders a Rodoreda, passant per Espriu, Miró, Pla, Picasso o Carner, que van trobar en el seu lloc de vacances punts d’inspiració i de renovació creatives.

estiu passat
 

El secret de la calaixera. Espartac Peran (Penguin Llibres). El primer àlbum infantil del popular periodista mataroní és una història que ajuda els infants a entendre la mort i a perdre-li la por que li tenen molts adults, i que fa que els resulti sovint impossible tractar aquesta qüestió en el fons tan quotidiana amb els seus fills i filles. 

secret calaixera
 

El gran Peret. Rogeli Herrero. (Larousse). Una biografia propera i testimonial de Peret, el Rei de la Rumba, mataroní universal mort ara fa 10 anys, escrita amb el cor per Rogeli Herrero, integrant del pouplar grup rumbero Los Manolos. 

peret
 

Olivia. The Tyets. Un llibre infantil basat en una de les cançons més populars del grup mataroní.  La família creix, i en el festival que tant els agrada, descobreixen l``arribada de l``Olívia. Ella marcarà una nova generació

olivia nou 2

‘El Mataró de Cuyàs’. Manuel Cuyàs. (Editorial Gavarres). Una crònica d'una època i una ciutat, Mataró, que comprèn més de dos-cents articles sobre persones, fets i costums de la ciutat. Un recull d’articles de l’escriptor i periodista mataroní Manuel Cuyàs i Gibert (1952-2020)

mataró cuyàs
 

Orlando. Virginia Woolf, traducció de Marta Pera. (Cercle de Viena). Una de les grans novel·les de l’eterna Virgina Woolf traduïda al català per la mataronina Marta Pera, que ha rebut per aquest treball el Premi Ciutat de Barcelona de Traducció. 

orlando nova
 

Els Poemes de la Lola. Lola Casas. (Editorial El Cep i la nansa). Un llibre tribut a una vida sencera dedicada a la poesia per a infants, i lectors més grans, de la mà de l’autora mataronina, que aquest Sant Jordi també presenta Oli de fetge de bacallà i altres elements per a quinze relats (Voliana), un recull de relats per a joves i adults. 

poemes lola
 

Ningú va dir que seria fàcil. Ester Invernon. (La Campana). La història de tres amigues que afronten l’arribada a la maduresa i les inquietuds que aquesta comporta. Dubtes existencials sobre les seves relacions de parella, les carreres laborals, la menopausa o el sexe, que superaran com sempre han fet, amb la força de l’amistat. 

ningú va dir
 

L’abraçada del PSUC (Mataró 1966-1977). Juan Ortiz (Ediciones Carena). Un llibre que exposa la història, l’evolució i la lluita del PSUC, el partit polític antifranquista més important, a la capital del Maresme durant el final del règim i la transició democràtica, amb l’objectiu de “dignificar la memòria col·lectiva de la ciutat”, com diu el seu autor. 

abraçada psuc
 

Mataró en els anys de la dictadura de Primo de Rivera. Manuel Cusachs, Marta Manté, Ramon Salicrú. Coincidint amb el centenari del cop d’estat de Primo de Rivera, el lllibre analitza un període obscur a la nostra ciutat, poc estudiat, però que va suposar una gran repressió contra les organitzacions polítiques, socials i culturals de llavors. 

Mataró Rivera
 

Mataró Sota terra. Josep Antoni Cortés. (Ciírculo Rojo Editorial). El subsòl de Mataró és ple de llegendes sobre grutes i espais pendents de descobrir. L’autor n’ofereix un recorregut per hipogeus, grutes, refugis i criptes, per descobrir uns espais que no estan pas a la vista de tothom. 

mataró sota terra
 

Bleshar. Cuentos de los maestros de los destellos. Jordi Gonzáles de Regàs. (Bunker Books). Una història plena de fantasia protagonitzada per Bleshar, que haurà de viatjar al Japó del període Edo per combatre l’amenaça que pot acabar amb la pau del món.

bleshar
 

Serem com els déus. Albert Güell. (SD Edicions). Una novel·la que barreja història i ficció per portar el lector a l’Alemanya nazi que cremava llibres. L’incendi d’una biblioteca, la d’Aby Warburg, desencadenarà un torrent de preguntes i misteris. 

serem deus
 

Necròpolis. Damià del Clot. (Llibres del Delicte). Corrupcions, assassinats, robatoris, venjances i jocs de seducció afloren en una batalla macabra i sagnant entre uns càrtels de droga mexicans, la màfia japonesa i un exèrcit de nens, que esclata arran de l’arribada al port d’un vaixell carregat d’una substància secreta i poderosa. 

necropolis
 

Els amants covards. Assumpta Coma. (Voliana Edicions). En un poble de la Ribera d’Ebre a finals del franquisme, en Manel i la Lola veuran com la declaració de l’estat d’excepció per part del règim els esmicolarà el seu dia a dia com un vidre trencat. Ell fugirà en busca d’una nova vida, ella es quedarà al poble, amb l’ombra del que hauria pogut viure amb en Manel. 

amants covards
 

Poesia per al nostre temps. Anna Rossell. (In-verso). L’autora presenta als lectors la part més fosca del món, no amb la intenció d’integrar-la, sinó de superar-la posant de manifest un estat de les coses per a estimular-ne la consciència. 

poesia nostre temps
 

Flors. Maria dels Àngels Ballbé. (In-Verso). 48 haikus distribuïts seguint els cicles de la natura: primavera, estiu, tardor i hivern. De la lírica japonesa l’autora només en conserva la seva estructura i mètrica, allunyant-se així de la tradició clàssica.

flors
 

La casa sonora. Joan Carles González Pujalte. (Onada edicions). El poeta mataroní evoca els llocs que ha habitat i que també formen part de la seva essència com a persona. El misteri dels passadissos, el vertigen de les fugides, l’ansietat dels trasllats, el nomadisme del passat i el sedentarisme del present, coincideixen en els seus versos. 

casa sonora
 

Buidar la casa dels pares. Josefina Maymó i Puig. (Trípode). Amb un títol ben clar sobre la temàtica vinculada al dol dels seus versos, l’autora presenta el seu primer recull de poemes, que Sam Abrams defineix en el pròleg de “lúcids, intel·ligents,subtils, de gran humanitati d’impecable perfecció formal”

buidar casa pares
 

Una escuela para jóvenes astrólogos. Sara Avendaño. (Círculo Rojo). Aquesta novel·la narra les vivències d’un grup de joves que es van descobrint a si mateixos en el difícil traspàs que és l’adolescència, anant més enllà de la seva família i del seu context social més proper i mantenint-se ben agafats al valor de l’amistat. 

astrologos nova
 

Divórciate conmigo. Elena Villa Boix. A través del seu propi camí de superació personal, l’advocada matrimonialista de Mataró mostra com superar, viure i permetre's les emocions pròpies del procés de ruptura. Comparteix eines pràctiques i exercicis per superar els obstacles i també mostra els passos legals que cal seguir. 

divorciate
 

El primer ferrocarril de la península. Manuel Cusachs, Xavier Nubiola, Alexis Serrano. En l’escaiença del 175è aniversari de la posada en marxa de la primera línia fèrria de la Península Ibèrica, la de Mataró a Barcelona, l’Arxiu Comarcal del Maresme ha coordinat l’edició d’un volum que afona en la història d’aquesta línia que té la consideració de patrimonial.

ferrocarril
 

 

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive