El millor dels reconeixements possibles per a Ventura Ametller
El millor dels reconeixements possibles per a Ventura Ametller

El millor dels reconeixements possibles per a Ventura Ametller

L’Associació Ventura Ametller guanya la batalla de la memòria i presenta aquest divendres la publicació de la Poesia Completa

La molt bona gent de l’Associació Ventura Ametller estan emocionats i, amb ell, la cultura mataronina i les lletres catalanes en majúscula poden estar d’enhorabona. Ventura Ametller és un nom recordat i reivindicat, una praxis poètica de la que se n’ha sabut conservar la calidesa de la brasa en espera de tornar a prendre foc. Molts dels neguits dels qui des de la seva mort van agrupar-se: que es perdés el nom i no se’n conegués la prolífica obra generacions enllà es poden donar per esvaïts. La batalla de la memòria es guanya quan a un poeta se li publica tota la seva obra completa.

Aquest divendres, 10 de maig, és un dia important perquè a Mataró i en primícia es presentarà el millor dels reconeixements possibles. Tècnicament serà una pre-presentació, però va subratllat com a fita. Es farà a l’Espai Mataró Connecta, on també va presentar-se el recull pòstum d’articles de Manuel Cuyàs. El segon Ajuntament reconeix els grans de la literatura mataronina.

  • L’acte de pre-presentació de l’obra de Ventura Ametller serà el divendres 10, a les 18,30h a l’Espai Mataró Connecta.
  • Hi intervindran Marta Puigventós, curadora de l’edició i autora de l’epíleg; Carles Duarte i Jaume C Pons, autors del pròleg; Josep Cots, editor d’Edicions de 1984 i la periodista Marta Vives, que conduirà l’acte. 

 

Els dos exemplars de l'obra
Els dos exemplars de l'obra

La ‘victòria’ de l’Associació Ventura Ametller

16 anys després de la mort de Ventura Ametller, Edicions de 1984 edita tota la seva obra, molta d’ella inèdita fins ara. És una magna edició de més de 1.300 poemes en dos volums de més de 800 pàgines cadascun. Ventura Ametller, en vida, va publicar només dos breus poemaris, la resta de poemes van aparèixer inèdits després de la seva mort i ara és el moment que l'obra poètica completa de Ventura Ametller es posi a l'abast del lector.

Bonaventura Clavaguera, conegut pel pseudònim literari de Ventura Ametller, va néixer a Pals l’any 1933. Va passar, però, una gran part de la seva vida a Mataró. Va escriure en diversos gèneres literaris com la poesia, la narrativa, l’assaig i la novel·la. Va conèixer Salvador Espriu, que va ser qui el va batejar amb el pseudònim de "Ventura Ametller".

L’any 2008 l’Ajuntament de Mataró va col·laborar en la reedició de “Summa Kaòtica” i la publicació de la segona part, la inèdita “Resta Kaòtica”. L’any 2016, coincidint amb el 30 aniversari de la publicació de “Summa Kaòtica” es van programar quatre activitats per lloar la figura de l’escriptor i es ’va editar “Antologia d’emergència”, una selecció de 80 poemes, molts d’ells inèdits. L’Ajuntament de Pals ha col·laborat també en l’edició d’aquests volums.
 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive