El MACBA, un dels equipaments que participen a la Nit dels Museus a Barcelona. Foto: ACN
El MACBA, un dels equipaments que participen a la Nit dels Museus a Barcelona. Foto: ACN

capgros.com / ACN

Més de 80 activitats i 120 exposicions a una Nit dels Museus de Barcelona que bat rècords

Aquest dissabte els museus barcelonins i de l'àrea metropolitana obren en horari nocturn amb un munt d'activitats especials per a tots els públics

Un total de 90 equipaments i espais museístics de 8 municipis de l’àrea metropolitana, Barcelona, Badalona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Joan Despí i Santa Coloma de Gramenet— formaran part de la programació de La Nit dels Museus 2023. La xifra marca un nou màxim, atès que fins ara l’edició amb més participació havia estat la del 2017, amb 87 centres. També suposa un notable increment respecte a les anteriors edicions post pandèmia: l’any 2021 hi van prendre part 74 centres, i el 2022, 7. La programació conjunta inclou 121 exposicions i 86 activitats, entre tallers, visites guiades, recitals o concerts. L’edició 2023 tindrà lloc el dissabte 13 de maig de 19.00 h a 01.00 h.

Per a set dels espais participants aquesta serà seva primera Nit dels Museus: l’antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili; La Model – Espai de Memòria; el Mirador Torre Glòries; el Moco Museum; el MUHBA Bon Pastor; el MUHBA Santa Caterina i el Servei d’Arqueologia de Barcelona – Refugi Antiaeri Plaça del Diamant.

Deu centres més no van obrir en l’edició passada i sí que ho faran enguany: el Centre Obert d’Arquitectura – Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; KBr Fundación MAPFRE; el Memorial Democràtic; el MUHBA Casa Padellàs; el MUHBA Fabra i Coats; el MUHBA Sant Honorat; el MUHBA Via Sepulcral; el Museu de Badalona – Jardí de Quint Licini; el Museu Egipci de Barcelona i el Museu Palau Mercader.

Consulta tota la programació de la Nit dels Museus en aquest enllaç

Exposicions per a tots els públics

Més enllà de les col·leccions permanents, algunes de les mostres temporals que es podran descobrir el 2023 seran ‘Digital Impact’, al Disseny Hub Barcelona, ‘La llibertat o el mal’, al CCCB, ‘Marcelo Brodsky. Resistència poètica’, a la Fundació Foto Colectània, ‘Permanent Red. John Berger’, a La Virreina Centre de la Imatge, o ‘Lutum, l’essència dels edificis’, al Museu d’Esplugues de Llobregat (MEL) – Museu Can Tinturé, entre d’altres.

Activitats

Entre les 86 activitats previstes durant La Nit dels Museus, n’hi haurà per a totes les franges d’edat, i les més habituals seran les visites de diferents tipus a les col·leccions i exposicions temporals. Se’n faran de comentades, de dinamitzades, de teatralitzades, de curta durada, i en alguns casos amb accés a espais que habitualment estan tancats al públic, com el recorregut de descoberta que proposa el Castell de Montjuïc. 

També hi haurà més propostes com, per exemple: al Museu Torre Balldovina, de Sant Coloma de Gramenet, es farà un joc de caire detectivesc i també una projecció de curtmetratges muts. Al Cercle Artístic de Sant Lluc podreu participar en una sessió de dibuix amb model en viu. Al Jardí Botànic de Barcelona (Museu de Ciències Naturals de Barcelona) hi haurà una nit de música secreta. Al Museu Can Framis de la Fundació Vila Casas, la companyia Terra Teatre hi representarà sis actuacions extretes de l’espectacle ‘El pintor del silenci’, en les quals tres personatges amb màscara de pintor faran les seves creacions, i tot seguit convidaran el públic a participar en l’acció. I al Museu de la Ciència – CosmoCaixa es podrà escollir entre sis activitats diferents, entre les quals hi haurà un taller per conèixer materials amb propietats inusuals, o el Planeta Bombolla, un petit planetari fet a la mida dels infants de 5 a 8 anys. 

El cartell

El barceloní Martí Melcion és el creador de la imatge de La Nit dels Museus 2023. Il·lustrador, grafista i dibuixant de còmics, amb el cartell que ha dissenyat cerca captar la idea de trobada i l’esperit de celebració de La Nit dels Museus, així com la voluntat d’apropar l’art i el patrimoni a tothom. Es compon a partir d’un espai diàfan i de neutralitat, de manera que obre un ventall de possibilitats a diferents tipus de museu. Una gran finestra presideix l’escena, i crea la dicotomia entre l’espai interior i l’exterior, i al mateix temps pot ser obra i mirador.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive