Joves d'ultradreta a Bulgària. Foto: Jordi Borràs
Joves d'ultradreta a Bulgària. Foto: Jordi Borràs

Jordi Borràs exposa 'Els rostres de l'odi' a Arenys de Munt

L'exposició, un testimoni gràfic de l'auge de l'extrema dreta a diversos països europeus, es pot veure a partir del 15 de març a la Sala Mercè Paluzie

patrocini FinquesGuillem02
 

El fotoperiodista Jordi Borràs inaugurarà el 15 de març a la Sala Mercè Paluzie d’Arenys de Munt l’exposició 'Els rostres de l'odi', una mostra fotogràfica que parteix del seu llibre Tots els colors del negre. L'extrema dreta a l'Europa del segle XXI i que incorpora noves imatges captades en els últims països que ha visitat. “Tots dos, el llibre i l’exposició, són projectes paral·lels i neixen de la mateixa idea: explicar com s'expressa i s'articula ‘la internacional de l'odi’. Un magma ideològic que ha pres forma en les mil i una cares d'una extrema dreta que en bona part, ha sabut reinventar-se i convèncer l’electorat que l'ha fet emergit als parlaments d'arreu d'Europa”, ha explicat el fotoperiodista.

La voluntat de documentar aquests moviments va portar a Borràs a encetar un viatge per Europa, que encara no ha acabat i que va començar, precisament, fa quinze anys a la vila d'Arenys de Munt, quan un grup de falangistes va intentar impedir la primera consulta independentista el 2009. Des de llavors, l’autor posa imatges als rostres de l’odi i explora la normalització de les diferents cares de l'extrema dreta arreu del continent. 

8c1b57c6 2af5 44cd b22d 6e13f482372f

El fotògraf Jordi Borràs. Foto: ACN

En aquestes fotografies es troben la dreta radical populista francesa o alemanya, passant pels ultraconservadors polonesos o hongaresos. Mostra també organitzacions que agiten els carrers amb violència, en diades massives com la Marxa de la Independència de Varsòvia o la Marxa Lukov de Sofia, però que també conviuen amb la nova dreta radical parlamentària, ovacionada en mítings de Marine Le Pen a Marsella o de Viktor Orbán a Hongria.

Borràs retrata els activistes ultradretans de la Legió Letona i també els islamòfobs mobilitzats per l'aniversari del naixement d’Adolf Hitler. Completen aquest mosaic alguns dels llocs venerats a Europa per aquests moviments, com Villa Carpena, antiga residència de Benito Mussolini, o la casa de Hristo Lukov, col·laboracionista del Tercer Reich a Bulgària. L’exposició fotogràfica es podrà visitar fins al 28 d’abril.

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive