El gran cap de setmana per gaudir de Dòmènech i Montaner
El gran cap de setmana per gaudir de Dòmènech i Montaner

El gran cap de setmana per gaudir de Dòmènech i Montaner

Més de 200 espais obren les seves portes pel Festival d'Arquitectura amb Domènech i Montaner com a protagonista: la iniciativa se centra en la capital catalana però també reuneix conjunts de Sitges, Badalona o Vilassar de Mar

Més de 200 espais de l'entorn de Barcelona obren aquest cap de setmana les seves portes en el marc del Festival d'Arquitectura, una iniciativa que de la mà de l'organització 48H Open House BCN permet al visitant conèixer espais que habitualment es troben ocults de la ciutat. La galeria interior del pantà de Vallvidrera, la cisterna de la Sala Hipòstia del Park Güell o la casa Lleó Morera, al passeig de Gràcia, són alguns dels atractius de la mostra, que s'allargarà tot el cap de setmana. a iniciativa se centra en la capital catalana però també reuneix conjunts situats en localitats com Sitges, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant ona Despí o Vilassar de Mar. Enguany, part del protagonisme recau en l'obra de Lluís Domènech i Montaner.

  • Amb l'objectiu de fer accessible els espais, l'organització obre els edificis i els entorns visitables de manera gratuïta i amb les explicacions de voluntaris, que apropen els detalls dels conjunts però també sobre les funcions en el seu dia a dia.

La iniciativa obre les portes d'edificis emblemàtics, sovint fora de l'abast de la ciutadania perquè o bé té usos privats o simplement no estan oberts al públic per diversos motius. Al rovell del passeig de Gràcia, un dels edificis que ha tingut una gran capacitat d'atracció ha estat la casa Lleó Morera, obra de Lluís Domènech i Montaner, que actualment està tancada i que aquest cap de setmana obre portes del seu primer pis. "Destaca per la seva profunda decoració, hi van intervenir molts artesans de la mà de Lluís Domènech i Montaner, però ara està tancada al públic i esperem que en un futur es pugui obrir", explica el director de 48H Open House BCN, Miquel Zuzama. Amb unes grans finestres per sobre del passeig de Gràcia i fins i tot una pèrgola, hi destaquen els relleus gravats al passadís, on es poden apreciar des de fulles de Morera, en honor als seus propietaris, des d'un Sant Jordi protegint l'accés a la part privada de la casa.

Vitrall espectacular de la casa
Vitrall espectacular de la casa

 

És precisament en aquesta zona on hi trobem la joia de la corona, un menjador presidit per una gran vidriera amb vitralls, i que al seu torn el separen d'una majestuosa terrassa. "Com tota casa modernista, els propietaris volien que es veién la situació de benestar econòmic, i prova d'això n'és el mobiliari, que actualment es troba al MNAC", afegeix Zuzama.

El tractament de la fusta es veu en ls parets i sostres, com també els detalls d'irfebreria d'espais com la llar de foc de la façana principal o els mosaics del terra de diferents estances.

Iniciativa oberta

Per fer-la accessible, la proposta permet accedir als edificis sense cita prèvia en la seva gran majoria, si bé en algunes ocasions cal haver-se inscrit setmanes abans per aspectes vinculats a la privacitat o la seguretat. "Volem que la gent surti a visitar, de manera espontània, i amb la majoria d'edificis cal apropar-s'hi i demanar informació als voluntaris", detalla Zuzama.

En determinats municipis, com Sant Joan Despí, aquest cap de setmana permet entrar en cases particulars, que sovint es troben tancades al públic. "En d'altres, com l'Hospitalet de Llobregat, permet conèixer el passat industrial de la ciutat", afegeix.

Part del públic assistent sabia ben bé què volia venir a veure: "Ens feia il·lusió visitar la casa Lleó Morera al seu de Domènech i Montaner, i sabem per experiència que se sol fer cua en aquestes edificis", explica Montse Torres, que ha visitat el pis amb uns amics. "Teníem curiositat, sobretot pel valor històric i cultural que té aquesta illa de cases", afegeix un altre visitant, Josep Escalé.

  • L'any passat van passar pel festival unes 76.000 persones, una xifra que s'espera igualar i fins i tot superar enguany.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive