El festival d’estiu de Mataró ja és aquí. Cada cop queda menys perquè el 18 de juliol s’alci el teló de la cinquena edició del Nosaltres, un festival de cultura de proximitat que tornarà a programar setmanalment a la ciutat i que compta amb un cartell ple d’al·licients i propostes. Més de 20 noms formen part d’un cartell amb predomini clar de creadors mataronins i maresmencs que val la pena de desgranar.
Queralt Lahoz en acústic, Júlia Colom, l’obra d’homenatge a Antonio Machado La emoción de las cosas o l’espectacle inèdit del 304 collective són algunes de les artistes més reconegudes d’un cartell plural i multidisciplinar. El Nosaltres tampoc renuncia a les seves fórmules d’èxit com els monòlegs de Les Santes amb Godai Garcia, Març Llinàs i Irene Francolí, l’estrena d’espectacles de proximitat becats com “Llavor” i “Fets reals” o les activitats familiars amb el Conte de Santes de Capgròs o la circense CiaCaïda.
- Tota la informació i la compra d'entrades del Nosaltres a la seva web
Els vespres del Nosaltres, un a un
El Nosaltres torna al seu dia habitual dels dijous amb l’única excepció de Les Santes, que passa a divendres 26. També com els darrers anys manté tota la programació familiar oberta, d’accés gratuït i una escala de tres preus diferents per la segona part de cada vespre.
Dijous 18 de juliol: la inauguració
19h.
La revista Capgròs presenta el tradicional conte de Santes, enguany titulat “Les faves de la Juliana”. L’autor n’és Jordi Vidal i Federico i les il·lustracions són de l’Anna Torralba.
Un cop acabada la presentació serà el torn de Buc de Contes, l’alter ego dell llibreter Esteve Guardiola de la llibreria mataronina Buc de llibres.
21h
Fets Reals amb Maria Solà + Sayo + Tatsumi & Masako
- La nit d’estrena del festival proposa un espectacle satíric sobre la maternitat al segle XXI. Fets reals exposa la lluita per una trajectòria professional i artística contra un sistema que no funciona. Famílies monoparentals, els models femenins heretats o què significa l’èxit són alguns dels temes d’aquesta sàtira autobiogràfica que fa trontollar els arquetips de dona, artista i mare. I sense perdre l’humor!
- Seguirà Sayo, un tsunami femení d’arrels senegaleses i l’electrònica quilòmetre zero més refinada.
Divendres 26. La nit de Santes.
20.30h
Monòlegs amb Godai Garcia, Irene Francolí i Març Llinàs i final amb la DJ d’afrobeats i apropop de la mataronina DJ Sharky.
- El vespre d’humor es consolida al Festival Nosaltres amb un vespre de monòlegs emmarcat dins la festa de Les Santes. El públic podrà començar la celebració de la revetlla de la Festa Major amb una bona dosi de riure.
Dijous 1 d’agost: poesia i clàssica
Llavor + Duo La Modesta
- La música clàssica i contemporània arriba al Nosaltres amb un vespre emocionant i intimista apte per les orelles més curioses i exquisides
- La companyia Meraki presenta ‘Llavor’, espectacle becat amb poesia, música, paraula i dansa. Després serà el torn del duo La Modesta, reincidents del festival. El recital, titulat “inter silvas” fa referència a la base material dels dos instruments: la fusta. Aquest origen comú no sempre serà evident en el pla sonor: segons l’obra en qüestió i les tècniques interpretatives, el diàleg entre els dos instruments serà o bé d’un mimetisme absorbent, o totalment dispar.
Dijous 8: la gran nit d’Antonio Machado
19h
La primera cita del Nosaltres amb els Jardins de l’Escorxador serà la companyia Tururuth, una de les companyies de contacontes i titelles més reconegudes de la comarca estrena un espectacle sobre la diversitat cultural i la tolerància
21h
La Emoción de las cosas + DJ Pine
- L’espectacle ‘La emoción de las cosas’ mescla poesia, ball i música amb vuit artistes a l’escenari. Juan Antonio Moya (guitarra), Laura Marchal i Juan de la Lola (cantaors), el guitarrista mataroní Toni Abellán, Vicente Marín al piano i Jesús Campos a la percussió acompanyen a l’actor local Juanjo Cardenal. L’autor de l’espectacle és el poeta mataroní Manuel Patricio, el director és Luis Álvarez Aparicio i està produït per Juan Antonio Ciller. Faràndula, ironia i humor per un cant a la poesia i a la vida amb regust de flamenc.
- La Dj Pine, alter ego de la mataronina Irene Pineda, clourà la vesprada amb la seva proposta electrònica ballable plena d’alegria i bones energies. Un viatge de sons tropicals barrejant electrònica amb ritmes flamencs, africans i llatins.
Dijous 15 d’agost: de Mallorca al flamenc
21h
Julia Colom + Carmen y María
- Un vespre dedicat a la música inspirada en la tradició que viatja de les tonades mallorquines fins al flamenc. Dues de les propostes emergents amb més potencial i originalitat del panorama musical català Júlia Colom va descobrir el seu amor per la veu i la música tradicional gràcies a “El Cant de la Sibil·la”, un cant ancestral d’origen mallorquí que el seu avi li va ensenyar amb només set anys. L’influència de les “tonades” mallorquines en la seva música és inqüestionable i forma part del seu ADN.
- Per continuar la vesprada comptarem amb la bellesa i l’energia del duet Carmen y María, el projecte musical i artístic que uneix la mallorquina Carmen Cortés i la catalana María La Blanco. Del barri a la ciutat i de la ciutat al barri, Carmen y María són un duet que fusiona les seves veus de la mateixa manera amb què s’atreveixen a barrejar la riquesa rítmica flamenca i el pes de la música moderna actual.
Dijous 22 d’agost: la gran traca final urbana
19h
La companyia Caïda presenta l’espectacle Insània. Circ acrobàtic, íntim i sorprenent com a última proposta familiar del Festival Nosaltres 2024.
21h
Queralt Lahoz + 304 Collective
Queralt Lahoz és una de les sensacions musicals dels últims anys en el nostre país. Guardonada amb el prestigiós premi internacional Music Moves Europe 2023, Lahoz es postula como una de las artistas amb més present i futur de l’escena nacional. La seva proposta musical, atravessada per sons llatins, d’arrel i urbans, el soul o el hiphop, dialoga amb gràcia i naturalitat sobre un món de coples i boleros que emergeixen de manera espontània dels seus orígens flamencs i els seus paisatges personals.
La segona part de la nit tindrà com a protagonista la banda de hip-hop mataronina 304304 amb la presentació d’un espectacle inèdit. El show mantindrà l’energia que caracteritza al grup durant els seus directes, però adaptant-se a un espai més reduït, amb més joc escenogràfic i unes sonoritats dels temes diferenciades del que normalment porta la banda. 304 no només és un grup de música, sinó que representa tot un col·lectiu. Durant aquest espectacle s’hi veurà reflectit el col·lectiu que està creixent al districte de 304 i a Mataró en general.
“Epistolari comú”, el pòdcast del festival
En aquesta cinquena edició el Nosaltres no volia quedar-se enrere i se suma a la “febre” del pòdcast presentant el seu nou programa en format d’àudio: l’Espistolari Comú. El programa, dirigit i locutat per les membres de Clack Agnès Chiva i Carla Gonzàlez, tractarà durant vuit capítols diferents temes culturals i socials relacionats amb l’univers del Festival i que per suposat ens ocupen a tots i a totes com son l’aigua, l’habitatge, els punts de trobada, les festes, la identitat o el temps, entre molts altres.
El programa, que pretén ser interactiu i fer partícip a l’audiència mitjançant els seus missatge d’àudio, es podrà escoltar setmanalment durant el festival a diverses plataformes com Ivoox o Spotify. El filòsof millènial Leo Espluga, el duo musical Tarta Relena i l’artista mataronina Llum seran les convidades a les tres sessions en directe que oferirà el programa els dimecres 17 i 31 i juliol i el 21 d’agost a les Biblioteques Municipals i a l’Ateneu Centre Cultural.
Comentaris