Participants a la rua del Carnaval de Torelló
Participants a la rua del Carnaval de Torelló

Fer carnaval un mes després: són bojos aquests de Torelló!

Del Pullassu de Dijous Gras a la Rua i l’Enterrament de la Sardina, arriba el conegut com Carnaval de Terra endins

Es fa dir ‘el Carnaval de Terra Endins’ i més enllà de l’etiqueta, ja fa anys que cultiva una fama merescuda de ser boig, divertit, popular i imprevisible. Torelló, a Osona, és una ciutat amb certa tendència a la farra i la cultura i quan s’acostaven les dates pertinents no va veure clar de fer la festa quan tocava. Coses de la Covid. El que llavors era un ajornament d’un mes ara esdevé una revàlida perfecta: i l’oportunitat de fer festa grossa a mitja Quaresma.

Si es reciten els grans carnavals catalans, de Solsona a Vilanova i de Sitges a la Costa Brava i s’obvia Torelló, és obvi que l’exercici ha estat negligent. Potser no té la mateixa història ni anomenada, però el Carnaval de Terra Endins s’ha guanyat a pols la fama que els darrers anys ve a dir que aquell punt eixelebrat i festiu propi de la celebració s’hi manté i cultiva, amb tots els seus ingredients, com enlloc més. I tot això a hora i mitja del Maresme, literalment aquí al costat.

“Són bojos aquests de Torelló”, podria exclamar algú emulant el que l’Obèlix diu dels romans a cada còmic d’Astèrix. Però el fet és el que és i a mitja Quaresma aquesta gent esbojarrada puja al carro més boig, de Dijous Gras a l’Enterrament de la Sardina. I un mes després de la resta, la celebració queda entre exòtica i sensacional.

El ritual de Torelló té coses que només són capaços de fer els locals. Dijous amb el Pullassu hi ha el pregó i comença tot. Divendres hi ha el Senyoretes i Homenots, una divertida tradició de disfressar-se del sexe contrari i sortir a fer la viu viu entre festa, cervesetes, bars i disbauxa. Per dissabte queda una rua sensacional, amb comparses i carrosses de primera que acaba amb una senyora farra i la cosa se’n va fins a l’Enterrament de la Sardina. Tot és popular, tot i que té actes de pagament. Per viure els d’allà però també ben oberts a la gent de fora. Fins i tot la Renfe habilita reforç de trens per anar-hi!

carnaval torello2
carnaval torello2Els grans actes del Carnaval de Terra Endins
 

EL PULLASSU

 • Dijous 24 de març de 2022 · Inici a la plaça Germà Donat, 20 h
 • Pregó a la plaça de la Vila · Ritual del Pullassu a la plaça Vella
 • El Pullassu és cultura popular. Tots els elements hi són, això sí, combinats com toca per obrir les portes a un dels carnavals més importants del país. El Pullassu és, de fet, la festa que dóna el tret de sortida als actes oficials del Carnaval de Terra endins, després de la presentació i que coincideix i potencia una data arrelada al calendari català: el dijous Llarder.
Literalment, el Pullassu

Literalment, el Pullassu

SENYORETES I HOMENOTS

 • Divendres 25 de març · Plaça de la Vila, 21 h
 • Les Senyoretes es celebren a Torelló des de mitjans de la dècada dels vuitanta. La nit abans del la Rua del Carnaval Terra Endins de Torelló, una vintena de pescallunes van veure que no podien esperar un dia més a deixar-se emportar per la rauxa… i van sortir al carrer vestits de dona, amb la roba que van poder treure dels armaris de les seves mares, germanes o parelles.

RUA DE CARNAVAL

carnaval torello1

La festa final de Senyoretes i Homenots

 

 • 26 de març · Inici a la plaça de la Sardana, 18 h
 • La rua del Carnaval de Terra Endins és el moment de culminació de mesos de feina per part de les colles carrossaires que treballen intensament per tenir a punt les plataformes, superant la vintena en cada edició, i les disfresses, i en tots dos casos, cuidant fins al mínim detall.

ENTERRAMENT DE LA SARDINA

 • Dimecres 30 de març · Inici plaça Nova, 20 h.
 • Sardinada popular i crema del difunt, a la plaça Vella.
 • El dimecres després de Carnaval, després d’una setmana de gresca i disbauxa desenfrenada, es celebra l’enterrament de la sardina. La capella ardent es situa al teatre Cirvianum on, un cop els pescallunes li han ofert els seus respectes, han provat els greixons de Quaresma i han begut vi de la bota del racó, surt la comitiva amb el carro fúnebre estirat per quatre cavalls sementals que trasllada el taüt del Rei Carnestoltes cap al seu últim destí.

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive