S’encén la metxa dels festivals maresmencs

S’encén la metxa dels festivals maresmencs

Cugat Comas FOTO PORTADA: S’encén la metxa dels festivals maresmencs

La comarca condensa a l’estiu i en paral·lel a la majoria de festes majors una àmplia varietat de certàmens, des dels més massius com l’Arts d’Estiu o el Canet Rock a propostes de proximitat i petit format

L’entrada triomfal a l’estiu que suposa la fi de curs, l’adveniment de Sant Joan i l’esclat vacacional i festiu porta diverses novetats al farcell. Arreu i també al Maresme, ja no només és que canviï el compàs amb el que es viu: també muta l’escenografia del dia a dia i la vida al carrer. Per Sant Joan espeteguen els coets però la metxa que s’encén ara i que es mantindrà ben candent mentre la temperatura sigui més alta és la dels festivals a la nostra comarca. Després de dos anys de restriccions i penúries covidoses, l’eclosió de certàmens per aquest 2022 és una onada encara més poderosa que en cap any precedent i pràcticament cada municipi s’apunta amb quota pròpia, d’iniciativa privada, pública o compartida, a l’associació d’idees estiu-festival.

Música i arts escèniques són protagonistes de l’agenda i d’una graella de programació variada com ho és la comarca. Hi ha certàmens que preveuen comptar els assistents per desenes de milers de persones i altres cites més de butxaca, si es vol fins i tot més recòndites. Hi ha des de la flor i nata dels grups catalans a noms internacionals i estatals de la mateixa manera que també la programació més local es fa lloc. No tot són macrofestivals, sinó que la mida s’escala amb iniciatives ben diverses que fan com la temperatura: pujar molt a finals de primavera i mantenir-se alta fins que sigui setembre.

 

Les apostes més grans

L’estrena del SomRiu de Tordera, aquesta mateixa nit de Revetlla amb els Catarres, Doctor Prats i Buhos és una de les novetats i serveix de precedent del gran fenomen del Canet Rock, just dissabte 2 de juliol i amb ple assegurat de nou. Els certàmens són variats i, de fet, ja costa prou resseguir exactament les dates i programacions dels uns i els altres més enllà de l’ànim recopilatori que fa el Consorci de Promoció Turística de la comarca.

Hi ha el format gran, molt de format mitjà i també apostes per la distància més curta. Hi ha certàmens de lírica o òpera, opcions per la poesia o el teatre i programacions transversals. Ara s’encén la metxa però la bateria anirà escopetejant programació en paral·lel a la de les festes majors. Un estiu curull de cultura, aquest 2022, al Maresme. Potser el cop que més.

L’entorn i els racons: el valor afegit dels festivals

Concerts al Mas Pujol de Cabrera
FOTO: Concerts al Mas Pujol de Cabrera

El Maresme és una comarca allargassada i preciosa. Una llengua de terra. Espriu la descrivia com “una petita pàtria entre les vinyes i el mar” i per pura vergonya descriptiva ningú més l’hauria de glossar, sinó atansar-se a les paraules del poeta del poble. El Maresme és una terra que llueix en la seva diversitat, tropical de temperatures i estival de ritmes vitals. Una terra atractiva, de segones residències i mil motius per visitants de dia o de dies. Els passavolants tenen la gastronomia o el patrimoni de reclams però també de bracet dels festivals d’estiu poden veure com s’obre la porta a una sèrie d’imatges, de fons d’escena, de col·lecció de postals. El temps de festivals també és per lluir postes de sol o fresques propícies. Una comarca instagramer, podria dir-se’n ara.

Els festivals d’aquest estiu serveixen per descobrir espais preciosos i únics de la comarca

Un dels valors afegits que pot lluir la comarca i la seva extensa programació festivalera és la col·lecció d’estampes idíl·liques que serveixen d’ubicació per a les programacions culturals. I d’aquí, també, la varietat o l’al·licient per deixar-se’n seduir. Santa Florentina va ser el pioner. Festivals com el Poesia i + no s’entendrien sense entorns propicis que s’han anat cuidant com el Pou de Glaç de Canyamars, per dir-ne un. O el Nosaltres mataroní que va recuperar fa dos anys el Pati de Can Marchal que semblava culturament oblidat.

Col·lecció d’espais preciosos

Les Nits d’Estiu a Calella programen una nit que promet ser espectacular al Far, un referent cardinal al nord del Maresme o trobem propostes en entorns més concrets. El Mas Pujol de Cabrera de Mar, per exemple, ofereix vetllades de gastronomia i música d’autèntic luxe o el Festival d’Alella proposa un maridatge perfecte entre les vinyes del Celler Alta Alella, els seus fruits i la programació cultural in situ, on al setembre tocarà veremar. El Posidònia de Mataró va descobrir un entorn plàcid al Port de la capital, Canet exhibeix els Jardins Comediants, Llavaneres l’entorn de Can Caralt o Arenys de Mar la Gruta de Lourdes.  Racons tots de per sí interessants que, de la mà dels actes que s’hi celebren, permeten que la comarca llueixi cuixa.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive