La Rua, amb canvis en el recorregut, serà una de les protagonistes del Carnestoltes de Mataró. Foto: R. G.
La Rua, amb canvis en el recorregut, serà una de les protagonistes del Carnestoltes de Mataró. Foto: R. G.

Carnestoltes a Mataró: una Rua potenciada i el retorn d’en Pellofa

El Carnestoltes mataroní recupera el seu format habitual al voltant de la figura d’en Pellofa, amb el Parc Central de nou epicentre i la Rua sortint de Cerdanyola

Després de mesos de mascaretes, tornen les màscares sense diminutiu. El Carnestoltes de Mataró és el primer tro de la traca festiva d’aquest 2022 que explotarà aquest cap de setmana, recuperant fil per randa el format d’actes dels darrers anys i presentant nous espais, canvis d’ubicació i recorreguts com a màxima novetat. En aquest web es pot consultar la programació al detall. 

Hi ha principalment dos punts que concentren el màxim interès: la Rua, el gran acte popular de la celebració i en Pellofa, el Rei del Carnaval que de ben segur compareixerà ja divendres i no es perdrà cap acte (ni la seva mateixa mort) amb ganes de recuperar el temps perdut. Fa un any el Carnestoltes es va fer tancat al Monumental, sense context de carrer. Per aquest any ha de recuperar el múscul popular.

Atenent a una demanda dels propis grups que hi participen, la Rua de Carnestoltes ha apujat la quantia dels seus premis (que en molts casos serveix per preparar la comparsa de l’any següent) i ha introduït més música en directe. Dimecres passat, a hores d’acabar el termini d’inscripció, hi havia 6 comparses grans inscrites i 3 de familiars. El 2020 van ser 16 i 1, respectivament. Seran les que els tocarà estrenar el nou recorregut des del Parc de Cerdanyola i fins al Parc Central.

Precisament el Parc Central es converteix en nou feu central de la festa, acollint els tres balls o el Dimecres de Cendra. Una de les novetats de l’any són les xirigotes que passejaran per Cerdanyola el dissabte al matí. Més accents de carnavals ben presents a l’imaginari col·lectiu per la recepta pròpia de la festa mataronina. A banda, aquest dijous torna el repartiment de truites als carrers del centre per celebrar el Dijous Llarder, amb el tradicional carro de la Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa, la Momerota i la Momeroteta

La incògnita  Portafardells

No només retornen els actes habituals del programa, també ho fan els apòcrifs segons l’oficialitat. Els Portafardells, la comparsa més mordaç i subversiva de l’univers carnestoltenc local ha dit que no farà Portabardellada divendres però que “apareixeran”. Qüestió d’esperar-los, doncs. Sí que diumenge faran el volt més familiar, sense correbars, amb els seus versots a les 18h des de la Peixateria. El nom de l’acte ho diu tot: Derressaca.

Els actes del Carnestoltes a Mataró

 • Repartiment de truitesDiversos punts del centre. Dijous 24 a partir de les 19h  
 • Aparició d’en Pellofa. Plaça Ajuntament. Divendres 25 a les 20.30h.  
 • Ball de Gitanes. Dissabte 26 a les 11.30h. Parc Central 
 • Xirigotes al carrer. Dissabte 26 a les 12h. Cerdanyola
 • Rua de Carnestoltes + Ball. Dissabte 26, a les 18h. Des del Parc de Cerdanyola.
 • Ball Infantil. Diumenge 27, a les 11.30h. Parc Central 
 • Sant Sopar. Dimarts 1, a les 21h. Plaça Ajuntament
 • Enterrament de la Sardina. Dimecres 2, a les 18h. Parc Central 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive